Motosport

Suzuki se povlači iz MXGP prvenstva!

 

mxgp17kevin strijbosr11

Suzuki više neće imati tvorničku momčad u svjetskom motokros prvenstvu. Znači li to da ih drma kriza?

U tipično korporativno hladnom priopćenju, Suzuki je objavio da se po hitnom postupku povlače iz svjetskog MXGP prvenstva, kao i njima značajnog japanskog prvenstva. Dakle, u tim natjecanjima neće biti više tvorničkih momčadi, ali će svejedno nastaviti s proizvodnjom motokros modela RM-Z 250 i nedavno obnovljenog RM-Z 450.

Kad su prije koju godinu u svoje redove doveli velikog Stefana Evertsa, kao vođu MXGP momčadi, izgledalo je kao da imaju velike planove. S druge strane, gledamo li njihove prošlogodišnje rezultate, u Suzukiju sigurno ne mogu biti zadovoljni time što je Jasinokis završio 13. u ukupnom poretku, dok se Strijbos popeo do ukupno 14. mjesta nakon što je propustio središnji dio sezone. No, u kratkoj izjavi se uopće ne spominju rezultati ni sportski aspekt cijele priče i to je ono što donekle zabrinjava.

Naime, jedino objašnjenje tog poteza se svodi na sljedeću rečenicu: Suzuki Motor Corporation se nakon detaljne analize odlučio fokusirati na osnovne djelatnost i restrukturiranje poslovanja vezanog uz motocikle, te je odlučeno da se prekine s MXGP aktivnostima za 2018.

Imajući u vidu da je od sve četiri japanske motociklističke marke protekla kriza nekako najviše umrtvila baš Suzuki, spominjanje restrukturiranja u izjavi zvuči nekako zlokobno. S druge strane, Suzuki je u posljednje vrijeme predstavio nekoliko zanimljivih novih cestovnih modela, tako da treba vjerovati kako je njihova osnovna djelatnost ponovo na čvrstim nogama.

Inače, Suzuki je prije koju godinu iščeznuo iz svjetskog Superbike prvenstva i nema nekih naznaka da bi se uskoro mogao vratiti, bez obzira na to što su izbacili novi GSX-R 1000, no u posljednje tri sezone su ponovo s obje noge u MotoGP-u. Za nadati se da je pred Suzukijem svijetla budućnost i da će se njihov MXGP pogon pokazati jedinom velikom žrtvom restrukturiranja.

fbmp ytmp imp