Motosport

Rea sa SBK Kawasakijem za samo 0,3 sporiji od Doviziosa

Test Jerez WorldSBK2017 Thursday Rea DSC4231

U Jerezu su održana zajednička MotoGP i SBK testiranja na kojima je Rea ponovo priprijetio MotoGP zvijezdama.

Cijeli ovaj tjedan je solidan broj Superbike vozača bio na testiranjima u Jerezu, a od srijede nadalje im se pridružila i glavnina MotoGP karavane, ali bez ijedne Yamahe te tvorničke momčadi Honde.

Više i nije vijest da je Rea s Kawaskijem ZX-10RR gotovo jednako brzo kao i MotoGP vozači. Prošle godine je bio čak i najbrži na tim testiranjima, ali tada, osim Yamahe i Honde, nije bilo ni tvorničke momčadi Ducatija. Ovaj put su se pojavili i prvotimci Ducatija, pa je tako najbrži Dovizioso s vremenom 1:37.663, a između njega i Lorenza (+0.258) se ugurao i Cal Crutchlow s Hondom (+0.155).

Dakle, Rea je bio četvrti najbrži s vremenom 1:37.986 što je samo 323 tisućinke sporije od Doviziosa, a brže od svih ostalih tamo prisutnih MotoGP vozača. I sve to s blokadom postavljenom na samo 14.100 o/min u skladu s pravilima za iduću sezonu. Za to vrijeme se MotoGP motocikl vrti i više od 17.000 o/min.

I Sykes je na drugom Kawasakiju bio brz s vremenom 1:38.326, ali to znači da je ipak gledao u leđa i Iannoneu u na Suzukiju i Polu Espargarou na KTM-u. Na kraju treba spomenuti i to da se na tisućinku unutar sekunde zaostatka za Dovizosom progurao i Alex Lowes sa Superbike Yamahom R1M.

Jasno, sve to daje malo iskrivljenu sliku. MotoGP motocikli su ipak osjetno brži, ali to na zavojitoj stazi Jerez, koja nema dugačkih ravnica, i ne može doći do punog izražaja. Osim toga, bez obzira što je Jerez presvučen novim i tamnijim asfaltom, njegova temperatura je u ovo doba godine ipak relativno niska, a u takvim uvjetima Pirelli gume rade sasvim dobro, dok Michelinove MotoGP gume uvijek kližu. Sve to je razlog što su ove godine najbrža vremena kruga u Superbike i MotoGP konkurenciji bila jako slična i na njihovim zasebnim utrkama u uvijek prohladnom Assenu.

Osim toga, i Rea i Sykes su na testiranjima u Jerezu svoje najbrže vrijeme odvozili na posebno mekanim gumama za kvalifikacije, kakve u MotoGP-u ne postoje. Na gumama za utrku su vozači Kawasakija imali otprilike za sekundu sporiji krug. To dodatno ukazuje da su ciljano išli na ostvarivanje što boljeg vremena kruga, dok je velikoj većini MotoGP vozača to bilo u drugom planu.

Dakle, iako je takva usporedba vremena itekako zanimljiva, treba je uzeti s određenom rezervom. No, čovjek se još jednom mora zapitati razmišlja li netko u Kawasakiju razmišlja o tome da bi se možda ipak trebali vratiti u MotoGP prvenstvo? Nažalost, vjerojatno ne previše ozbiljno, jer iako djeluje primamljivo što su s modificiranim serijskim motociklom toliko blizu čistom natjecateljskom prototipu u rukama aktualnog MotoGP viceprvaka, između ta dva prvenstva je još uvijek jako velika provalija.

A da bi izgradio taj most i prešao preko njega, Kawasaki bi vjerojatno trebao izdvojiti višestruko veću sumu nego što je trenutno troše da bi bili uzastopni Superbike prvaci. I to bez garancije da bi ovaj put u MotoGP-u doista uspjeli. No, nikad ne reci nikad...

fbmp ytmp imp