Motosport

Dakar 2018: Intervju – Adrein Van Beveren (Yamaha)

Intervju Beveren1

Donosimo vam intervju s vozačem Yamahe koji nakon 5. etapa drži prvo mjesto u poretku relija Dakar.

Prošle godine ga je samo 48 sekundi dijelilo od toga da Yamahu dovede na najnižu stepenicu podija. Da na pretposljednjoj etapi nije zaradio minutu kazne... Nema veze, ove godine je krenuo odlučno od samog početka. Na prve dvije etape je bio drugi najbrži, na četvrtoj je briljirao i preuzeo vodstvo koje je zadržao i u trenutku dok ovo pišemo, odnosno nakon pete etape. Ljubaznošću Monstera, prenosimo vam intervju s novom zvijezdom najteže moto utrke na svijetu.

Intervju Beveren2

Adrien Van Beveren je jedan od onih iz “nove sorte” na reliju Dakar: svjetski najprestižnijoj, najizazovnijoj i najopasnijoj off-road utrci. 27-godišnji Francuz trenutno vozi tvorničku Yamahu WR450F na planiranih četrnaest etapa i 9.000 kilometara ovogodišnje utrke – ujedno i 40. po redu. Za njega je to treći pokušaj u brutalnoj potjeri za postoljem koja je prožeta dugim danima na sjedalu, najtežim zadacima za mašineriju, duh, hrabrost i izdržljivost. “Kada završiš Dakar, potpuno si uništen,”, priznaje: “2017. sam samo htio završiti utrku...ali pred kraj sam gledao i na rezultat jer sam vidio da sam nadomak podija.”

Talentirani vozač se brzo postavio na mjesto Yamahine najbolje rally nade i kao jedan od rijetkih koji može stati na kraj hegemoniji KTM-a, koji gospodari tom disciplinom 16 uzastopnih godina. “Ljudi i kompanije mi vjeruju što se tiče Dakra, i to na mene stvara pozitivan pritisak.“

Umjetnost je voziti motocikl punim gasom kroz tri države i različite topografije, preko pustinjskih dina, kamenih uspona i inspirirajućih vrhova planina na gotovo 5.000m nadmorske visine.

“Teško je ne početi paničariti kada si sam usred pustinje...” kaže AVB. “Pomisliš da si na Dakru...ali ustvari ne znaš gdje si. Nekako uspiješ pronaći put. Mislim da je teško pobijediti na Dakru ako si prelud. Možda čak i uspiješ pobijediti jednom, ali istina je da kada voziš rally motor osjećaš kako držiš svoj život u svojim rukama. Idemo stvarno brzo na stvarno opasnim mjestima...ali pokušavam si olakšati to, da bude što prirodnije, automatiziranije i vjerujem da je to tajna.”, otkriva. “Moraš biti fokusiran na road book. Moraš biti dovoljno jak da voziš brzo bez da razmišljaš o vožnji. Na Dakru se mijenjaju rute upravo zato da se otežaju ispiti i da pobijediš moraš bit stvarno dobar u navigaciji.”

Intervju Beveren3

Dakar je fizički i psihički iscrpljujući visokobrzinski ispit za kojeg proizvođači stalno testiraju i poboljšavaju opremu kako bi trajala i došla do ciljne linije u argentinskoj Cordobi. Adrien računa na kompletan tim koji stoji iza njega. Ekipa je također u pogonu, i tvore potporanj svake večeri u “Bivouacu” održavajući i motor i olakšavajući vozaču da se opusti. Naravno, potrebno je mnogo znanja, jer jedan krivi smjer, jedna kriva odluka, odlomljeni kamen ili krivo procijenjena rupa mogu dovesti do toga da propadne gotovo godinu dana pripreme. “To je veliki događaj, cijele godine ti se vrti po glavi i znaš da imaš samo jednu priliku.”, priznaje Van Beveren. “Misliš o Dakru i kada si na Le Touquet Beach utrci ili na nekoj drugoj. Znaš da moraš biti jak koliko god možeš za ta dva tjedna u siječnju.”

Rally Dakar u svoj svojoj ljepoti i težini donosi i neke jedinstvene trenutke.

“Na jednome mjestu bili smo stvarno visoko – mislim na više od 400m – i bio sam koncentriran na stazu...ali pogledao sam ulijevo u jednome trenutku i odmah pomislio na reklamu za mineralnu vodu: svuda su bile potpuno zelene planine i izgledalo je savršeno.”

“A tu je i sama vožnja,” nastavlja Adrien. “Ponekad si na stvarno usr***m stazama i teško je uživati...ali kada si na dobrome putu sa puno gripa stvarno možeš uživati.”

MC1 5441

fbmp ytmp imp