Motosport

Dakar 2018: Sunderland ozlijeđen, Yamaha u vodstvu

ZUNWU59T7UZQ3TZGJG8E

Dosad vodeći Sunderland je skočio u rupu i ozlijedio kralježnicu. Van Beveren doveo Yamahu u vodstvo.

Čini se da je 4. etapa postala prokleta za branitelje naslova. Prošle godine je Toby Price četvrtog dana pao i teško ozlijedio nogu, zbog čega je propustio cijelu sezonu. Ovaj put je Sam Sunderland, njegov timski kolega i nasljednik na tronu, morao također odustati na četvrtoj etapi nakon što je ozlijedio leđa.

Sunderland je u potrazi za navigacijskom točkom u dinama uskočio u rupu te pri doskoku sabio kralježnicu. Iako je nastavio voziti još nekoliko kilometara, na koncu je stao zbog sve jačih bolova i gubitka osjećaja za noge. Helikopterom je prvo odvezen u kamp, a onda u bolnicu u Limi. Iako se čini da mu se počeo vraćati osjećaj u noge, za vozača KTM-a je ovaj reli završen. Zapravo, to je njegovo četvrto odustajanje u pet nastupa. Samo jednom je otišao dalje od četvrte etape i odmah pobijedio.

U globalu, brzinski ispit od 330 km se pokazao težim od očekivanja. Start je bio na pješčanoj plaži Pacifika, i to u motokros stilu, s 15 vozača u liniji i razmakom od 5 minuta između dvije grupe.

Van Beveren i De Soultrait, vozači Yamahe i francuski specijalisti za pijesak, su iskoristili jurnjavu na plaži da se probiju u vodstvo, a dobro su se kasnije snalazili i u dugačkom nizu pješčanim dina, gdje je većina tvorničkih vozača Honde i KTM-a imala problema s pronalaženjem navigacijskih točaka.

Na kraju balade je Van Beveren bio za 5 minuta brži od De Soultraita, te 7 minuta brži od Walknera KTM-u, a to mu je, uz odustajanje dosad vodećeg Sunderlanda, omogućilo da skoči sa šestog na prvo mjesto u ukupnom poretku. Quintanilla je s Husqvarnom bio 4. najbrži i drži drugu poziciju ispred Benavidesa na Hondi i Walknera na KTM-u.

Ugodno iznenađenje je Čileanac Jose Ignacio Cornejo, koji je u posljednji trenu upao u momčad Honde, kao zamjena za ozlijeđenog Goncalvesa, i trenutno drži sedmu poziciju. Istovremeno je Barreda, kao glavna zvijezda Honde, nakon odličnog starta, izgubio 10 minuta u odnosu na Van Beverena i drži 13. poziciju s 22 minute zaostatka.

Trenutni poredak nakon 4. etape:

1. A. Van Beveren – Yamaha – 11h:03min.23sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - + 1.55
3. K. Benavides – Honda - +3.15
4. M. Walkner – KTM - +5.23
5. X. De Soultrait – Yamaha - + 7.34
6. T. Price – KTM - +10.14
7. J. I. Cornejo – Honda - +12.14
8. F. Caimi – Yamaha - +12.48
9. G. Farres Guell – KTM - + 13.05
10. A. Meo – KTM - +13.47

fbmp ytmp imp