Motosport

Dakar 2018: Počelo je ludom jurnjavom preko dina

Sam Sunderland Dakar 2018 3

Nakon godina oskudice, prve tri etape donijele su obilje vrućeg pijeska. Ogromne dine Perua ne praštaju greške

Sa startne rampe u Limi, glavnom gradu Perua, krenulo je 139 motociklista i rekordnih 49 vozača četverocikala. Honda je pretrpjela popriličan udarac i prije samog početka, budući da Portugalac Goncalves nije uspio sanirati nekoliko dana staru ozljedu i zbog toga morao unaprijed odustati. Njegov zemljak Joaquim Rodrigues, tvornički vozač momčadi Hero, je prošao još i gore kad je netom nakon starta prvog brzinskog ispita prebrzo preletio preko vrha velike dine i ozlijedio se pri slijetanju. Već je taj prvi brzinski ispit, vožen u okolici grada Pisca, ukazao da su tamošnje pješčane dine opasne za one najbrže, a zbog svoje veličine i mekanog pijeska i poprilično naporne za amatere.

Prvi brzinski ispit je bio dugačak samo 31 km, a iako na takvim uvertirama favoriti često kalkuliraju, kako idućeg dana ne bi trebali startati prvi, prošlogodišnji pobjednik Sam Sunderland je krenuo punom snagom i odnio etapnu pobjedu. Na idućoj etapi su, suprotno uobičajenom, prvi krenuli vozači automobila, pa je Sunderland računao da će samo pratiti njihove tragove, bez da gubi vrijeme na navigaciju.

Ipak, pokazalo se da su vozači automobila iza sebe ostavili previše zbunjujućih tragova, tako da Sunderlandu plan nije uspio te je na brzinskom ispitu od 267 km izgubio 6 minuta u odnosu na najbržeg Barredu na Hondi.

Bila je to već 20. etapna pobjeda Barrede, ali je zato već idućeg dana pokazao zašto mu, bez obzira što je vjerojatno najbrži vozač, konačna pobjeda stalno izmiče. Kao najbrži prethodnog dana, Barreda je krenuo prvi i praktično od samog početka etape gubio vrijeme, baš kao i Van Beveren i Walkner koji su krenuli iza njega. Da stvar bude gora po Barredu, u jednom trenutku je teško pogriješio u navigaciji i krenuo u krivom smjeru, tako da je u cilj došao s gotovo pola sata zaostatka.

S druge strane, Sunderland je profitirao od toga što je krenuo niže u poretku, te je Britanac odnio etapnu pobjedu na tom 296 km dugačkom brzinskom ispitu, kojeg se ponovo obilježile ogromne i mekane dine. Čast Honde spasili su Benavides i Brabec koji su bili drugi i treći najbrži, dok je Quintanilla u završnici vodio s Husqvarnom, da bi na kraju završio kao četvrti. Vozači Yamahe su izgubili više od 10 minuta, a i Walkner je s KTm-om bio tek 11. najbrži, tako da se vrh tablice u potpunosti promijenio u odnosu na dan ranije. Jasno, najviše je izgubio Barreda, koji sada kasni skoro 23 minute za Sunderlandom, što nije nenadoknadiv zaostatak, ali je teško breme već na praktično samom početku relija.

Iduća ne meniju je kružna etapa oko San Juan de Marcone, gdje bi motociklisti trebali startati u grupama od 15 vozača, a onda se na brzinskom ispitu od 330 km suočiti s navodno najdužim kontinuiranim sektorom dina u povijesti ovog relija, u trajanju od otprilike sto kilometara. U srijedu odrađuju posljednju etapu takve vrste, u četvrtak prelaze u visoku Boliviju, gdje ih u subotu očekuje dan odmora.

Trenutni poredak nakon 3. etape:

1. S. Sunderland – KTM – 6h:44min.23sek
2. K. Benavides – Honda - +4.38
3. P. Quintanilla – Husqvarna - +5.00
4. R. Brabec – Honda – +8.00
5. M. Walkner – KTM – +8.50
6. A. Van Beveren – Yamaha - +10.37
7. A. Meo – KTM - +10.54
8. T. Price – KTM - +12.28
9. F. Caimi – Yamaha - +13.02
10. X. De Soultrait – Yamaha - +13.10

fbmp ytmp imp