Motosport

MotoGP: Vinales produžio ugovor do 2020. A Rossi?

RJWU2ZBOQUQ9OH3P8V1S

Od Yamahinog predstavljanja novih MotoGP boja važnija je vijest o novom ugovoru s Vinalesom. Rossi će još malo pričekati da vidi koliko brzine ima u njemu, ali i novoj Yamahi M1.

Yamaha je u Madridu predstavila MotoGP ljudstvo i tehniku za 2018. Pritom o mehanici nije rečeno ništa novo, a konačna verzija će se ionako isklesati tek nakon tri runde zimskih testiranja. Iz ranijih izjava bi se moglo zaključiti da će kao osnova za okvir, umjesto problematičnog prošlogodišnjeg, vjerojatno poslužiti onaj iz 2016., sve u nadi da će uspjeti smanjiti potrošnju stražnje gume. U tom dijelu imaju velika očekivanja i od razvoja elektronike, područja u kojem sigurno zaostaju za Ducatijem, a vjerojatno i Hondom.

No, sigurno je samo to da će M1 ove sezone biti zaogrnut u nove kolorite, s osjetno više bijele boje. U tom je tonu, a ne dosadašnjem fluorescentno zelenom, izveden i veliki logo Movistara, glavnog sponzora momčadi s kojim Yamaha ulazi u posljednju od (zasad) 5 ugovorenih sezona. Nova kombinacija boja svakako djeluje svježe, a biti će zanimljivo kako će izgledati i ona druga verzija oklopa, sa stršećim krilcima u Ducati ili Aprilia stilu. Ona su već viđena na testiranjima u Valenciji, gdje su izazvala dosta prijepora.

Glavna vijest s prezentacije u Madridu nije vezana uz sam motocikl, nego uz Mavericka Vinalesa. Iako je tek na polovici važećeg ugovora, Španjolac je već sada produljio vjernost s Yamahom do kraja 2020. godine. I ranije se Yamaha znala vrlo rano dogovoriti za nastavak suradnje sa svojim vozačima, ali ovo s Vinalesom je vjerojatno rekord.

Sad je glavno pitanje kako će se odlučiti Rossi. On još od početka prošle godine tvrdi da će malo pričekati i tek nakon trećine sezone, kada vidi koliko su on i Yamaha brzi, donijeti odluku o nastavku karijere. U Madridu je već skratio taj rok i izjavio da bi možda već nakon testiranja, a vjerojatnije nakon prve tri utrke moglo sve biti jasno, pri čemu sve upućuje na to da će rezultat njegova razmišljanja biti pozitivan. Glavna je dilema hoće li ponovo produžiti ugovor za dvije sezone, ili ovaj put samo jednu.

Inače, na kraju 2018. ističe ugovor svim vozačima tvorničkih momčadi, a kako su se stvari počele razvijati, lako je moguće da će sve biti kao i lani. Ako Rossi odluči nastaviti, onda je velika vjerojatnost da će Zarco produžiti u KTM, a moglo bi biti promjena i u polovici momčadi Suzuki. U Ducatiju žele zadržati ovogodišnju postavu, barem tako kažu, a vozači Honde su se dosad kleli u ostanak, ali ostaje za vidjeti što će biti s tim sada kad je novi vođa momčadi postao Alberto Puig, koji s njima (više) nije u prijateljskom odnosu. Već odbačena priča o prelasku Marqueza u KTM, je ponovo dobila barem malo vjetra u leđa. A Red Bull joj daje krila.

ZOEPG2FJUNJLB1O2D2U4

fbmp ytmp imp