Motosport

MotoGP: Suzuki traži povratak u formu

2018 team suzuki ecstar andrea iannone12

Suzuki je zimska testiranja u Maleziji iskoristio za predstavljanje stare MotoGP momčadi i novog motocikla.

Biti će to četvrta sezona za Suzuki nakon što su se vratili u MotoGP prvenstvo. I nadaju se daleko bolja od one prethodne, koja se pokazala velikim podbačajem.

Nakon što su izgubili Vinalesa, koji im je 2016. donio prvu pravu MotoGP pobjedu, odlučili su otpustiti i Aleixa Espargaroa i u 2017. krenuti s novim vozačima. To im je bila prva pogreška. Naime, Iannone je dotad vozio Ducati, koji je bitno drugačija zvijer, dok Rins uopće nije imao iskustva s MotoGP motociklom tako da je prošle zime razvoj krenuo u krivom smjeru.

Pokušavajući malo primiriti agregat, i dobiti bolje prianjanje na izlasku iz zavoja, za 2017. su ugradili teže koljenasto vratilo. Iannone je na testiranjima imao dobra vremena tako da su se odlučili za agregat s tim specifikacijama, da bi ubrzo postalo jasno kako su tim rješenjem više izgubili na oštrini pri ulasku u zavoj, nego što su dobili na prianjanju pri izlasku iz njega. No, bilo je kasno, jer je razvoj agregata zamrznut cijelu sezonu.

Zato su za 2018. pripremili novu verziju agregata, baziranu na četverocilindrašu iz 2016. Osim toga, doradili su i okvir, ali i stražnju vilicu, koja je sada masivnija. Promjena ima i na prednjem kraju gdje sada nalazimo vilicu s karbonskim štapovima, koja ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu vilicu, ali ponekad do vozača prenosi manje povratnih informacija.

Na prezentaciji je GSX-RR bio u klasičnim oplatama, no već idućeg dana su se na testiranjima vratili „brkatom“ izdanju s aerodinamičnim krilcima. Uostalom, baš bi se na testiranjima trebala dodatno isklesati aerodinamika, pri čemu je zanimljivo vidjeti bitno promijenjen rep motocikla. On je i dosad bio specifičan, no za 2018. je spljošten i produžen do te mjere da u vertikalnoj liniji ide praktično do vanjskog ruba stražnje gume, preko čega ne smije po pravilima.

Osim dorađenog motocikla, blagi optimizam u redovima Suzukija pobuđuje i činjenica da su već u samoj završnici prošle sezone vidno ubrzali. A budući da pritom, a ni prije toga, nisu ubilježili nijedan podij, za 2018. opet mogu igrati po liberalnijim pravilima, što znači da mogu više testirati i razvijati agregat tijekom cijele sezone.

Osim toga, za očekivati je da će Alex Rins tek sada pokazati koliko doista vrijedi. Svoju prvu MotoGP sezonu je dijelom propustio, a dijelom odvozio ozlijeđen, tako da je tek s dolaskom jeseni počeo doista juriti. Pritom je znao biti i brži od puno iskusnijeg Iannonea, koji je u jednom trenutku djelovao potpuno nezainteresirano, ali je i on malo popravio dojam na posljednjim utrkama. U svakom slučaju, Talijan će već na početku sezone morati pokazati daleko više, ako želi produžiti ugovor i za iduću godinu.

Dodatne fotografije Suzukija GSX-RR pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp