Motosport

SBK: Yamaha u potrazi za trećom srećom

0G1OUP8N33V01VIFS3BR

U svoje prve dvije sezone YZF-R1 nije došao do pobjede. S novim pravilima i poboljšanom elektronikom više nema izgovora.

Kad se Yamaha 2016. vratila u Superbike prvenstvo, nitko nije očekivao da će se odmah dogoditi čudo. No, YZF-R1 ni tijekom 2017. nije dovoljno ubrzao da bi se primaknuo samom vrhu i ugrozio duopol Kawasakija i Ducatija. Prvoj pobjedi nije bilo ni traga, a na kraju je Alex Lowes bio peti u poretku, sa po dva druga i dva treća mjesta, dok je Michael Van Der Mark bio jednom drugi i jednom treći, završivši sezonu na šestoj poziciji.

Zašto bi onda trebali očekivati da će tijekom 2018. išta biti drugačije? Možda doista i neće, ali postoji nekoliko razloga za optimizam u momčadi Yamahe. Kao prvo, sada su još iskusniji, što posebno vrijedi za Van Der Marka koji se prošle sezone tek upoznavao s Yamahom. Kao drugo, čini se da su preko zime bitno poboljšali elektronski paket, što bi natjecateljski YZF-R1 trebalo učiniti bržim i konkurentnijim na svim stazama. I kao treće, i možda najvažnije, nova pravila idu u prilog Yamahi u smislu da će se R1 moći zavrtjeti do 14.700 o/min, dok je kod dosad dominantnog Kawasakija taj gornji prag spušten na 14.100 o/min.

Iz izjava obojice vozača bi se moglo zaključiti da još ne sanjaju o osvajanju titule, ali se svakako nadaju kako će donijeti prve pobjede Yamahi. Već i to bi bilo dovoljno da Superbike prvenstvo dobije na prijeko potrebnoj raznovrsnosti.

Dodatne fotografije natjecateljske Yamahe YZF-R1 pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp