Motosport

SBK: Mogu li Rea i Kawasaki do četvrtog naslova?

hi 2018 KRT Jonathan Rea ZX 10RR DSC5155

Nova pravila žele olabaviti dominaciju Kawasakija. Natjecateljski ZX-10RR sada ima blokadu spuštenu za čak 1.100 o/min.

Rea je prvi čovjek koji je uspio osvojiti tri Superbike naslova zaredom. U 2018. ganja i četvrtu titulu, čime bi se izjednačio s Fogartyjem. Ništa manje od toga neće ga zadovoljiti, no neće mu biti lako.

Naime, Rea i njegov Kawasaki su protekle tri sezone do te mjere bezobrazno dominirali prvenstvom da su Dorna i FIM za 2018. odlučili osmisliti anti-Ninja pravila. Njima se penalizira uspjeh kako bi se približili odnosi snaga između različitih proizvođača, ali i između tvorničkih i privatnih momčadi. Glavna novina je da će se natjecateljski ZX-10RR, koji je tijekom 2017. zujao do 15.200 o/min, početkom ove sezone smjeti vrtjeti do maksimalnih 14.100 o/min, dok ostala četverocilindrična konkurencija, s izuzetkom Honde, ima blokadu na 14.700 o/min. Ako bez obzira na to Kawasaki nastavi dominirati, maksimum se može spustiti za dodatnih 250 o/min.

Svejedno, Jonathan Rea je i dalje favorit broj jedan. Glavni konkurent za naslov bi mu trebao biti Chaz Davies na Ducatiju, no tu je i bradati Tom Sykes, bivši svjetski prvak kojem je ovo već deveta sezona za upravljačem tvorničkog Kawasakija. Osim toga, nova pravila bi trebala pomoći i vozačima Yamahe (Lowes i VD Mark) da se primaknu samom vrhu, što sve obećava da bi nadolazeća sezona, koja započinje 24. i 25. veljače utrkama u Phillip Islandu, mogla biti zanimljivija od prethodne. Ne nužno i manje predvidljiva.

Dodatne fotografije natjecateljskog Kawasakija ZX-10RR, u promijenjenim grafikama za 2018., pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp