Motosport

Električna Yamaha TY-E za FIM Trial-E Cup

2018 yam ty e jpn blue act 007 59069

Ovaj natjecateljski koncept ne samo da je pokretan elektromotorom, nego ima i karbonski monocoque okvir.

Zaposlenici razvojnog odjela Yamahe mogu do 5% svog radnog vremena iskoristiti za razvijanje novih koncepata po vlastitom nahođenju, no tko bi očekivao da će rezultat njihovih promišljanja biti električni trial TY-E. Pritom kombiniranje elektromotora i trial arhitekture nije apsolutna novost, ali su inženjeri Yamahe cijeloj priči ipak pristupili na zanimljivi način.

Za početak, vrištavi elektromotor je minimalnih dimenzija te je, iako nema mjenjača, uparen sa zamašnjakom i spojkom, kako bi vozač imao više kontrole kod savladavanja tehnički zahtjevnih prepreka. Osim toga, TY-E se može pohvaliti i karbonskim monocoque okvirom, zahvaljujući čemu je težina manja od 70 kg.

Iako djeluje kao koncept nekog budućeg modela, TY-E je zamišljen kao natjecateljski stroj s kojim će Kenichi Kuroyama iduće godine nastupati na dvije predviđene postaje FIM Trial-E Cup serije, rezervirane za električne triale. Ostaje za vidjeti hoće li jednog dana nešto slično krenuti i prodaju, a do onda zavirite u donju foto galeriju ili bacite oko na ovaj VIDEO kako bi TY-E vidjeli i čuli u akciji.

fbmp ytmp imp