Motosport

Dakar 2019: Dobar početak

dak19 meht stage1 23310 mch

Nezahvalno je donositi zaključke nakon samo dvije etape, no sve upućuje na novi žestoki obračun KTM-a i Honde. Čekamo da se probude i vozači Yamahe.

Prve dvije etape ovogodišnjeg relija Dakar, koji se u cijelosti vozi na teritoriju Perua, nisu donijele nikakva iznenađenja. To je i razumljivo jer su u prvih nekoliko dana može više izgubiti nego dobiti. Pitajte samo srpskog natjecatelja Gabora Saghmeistera, koji je veteran relija Dakra, no ove je godine ima taj peh da u svom jedanaestom nastupu bude prvi koji će odustati, već na prvoj etapi.

A ta prva etapa je vodila od Lime, prijestolnice Perua, do grada Pisco, pri čemu su natjecatelji trebali odraditi 247 km poveznice i 84 km uvodnog brzinskog ispita. Obično se taj prvi brzinac svodi na taktiziranje, jer se na tako kratkoj dionici ne može ostvariti neka velika prednost, a onda idući dan moraš krenuti prvi i gubiti vrijeme na navigaciju. No, ovaj put je organizator malo začinio priču, odlučivši da će na startu druge etape prvo krenuti vozači automobila. To znači da će i onaj prvi motociklist imati tragove koje će moći slijediti.

Joan Barreda ionako nije sklon taktiziranju, a u ovakvoj izvrnutoj situaciji je imao i dodatni motiv da žestoko otvori gas. Tako je vozač Honde glatko odnio etapnu pobjedu s 1 minutom i 34 sekunde prednosti u odnosu na Quintanilu s Husqvarnom, dok je Brabec na drugoj Hondi završio kao treći unutar tri minute zaostatka.

Druga dionica je karavanu vodila do San Juana de Marcone, s 342 km dugačkim brzinskim ispitom i poveznicom od 211 km. Iako je Barreda izgubio nešto vremena, njegovi ga progonitelji nisu uspjeli i fizički sustići, tako da je Španjolac imao treće najbrže vrijeme i zadržao svoju Hondu na vrhu ukupnog poretka. Do samog kraja se činilo kako će etapnu pobjedu odnijeti njegov timski kolega Brabec, ali u samoj završnici je prošlogodišnji pobjednik Walkner još malo pojačao tempo i donio prvu pobjedu KTM-u.

Toby Price, pobjednik iz 2016. je ciljem prošao s nešto više od 3 minute zaostatka, što uopće nije loše s obzirom da je na početku etape zapeo na jednoj pješčanoj dini, a onda se s prije koji tjedan slomljenom štakom poprilično mučio na mekanom terenu kojeg su razrovali automobili. Njegov timski kolega Sam Sunderland je na takvoj razrovanoj stazi odlučio voziti opreznije i zbog toga je izgubio 6 minuta, no pobjednik iz 2017. drži solidno šesto mjesto u ukupnom poretku sa 7 minuta zaostatka.

Neki drugi favoriti su nam ipak ostali dužni. Mislimo tu prije svega na vozače Yamahe. Van Beveren je bio dobar na prvoj etapi, ali je na drugoj dosta izgubio i sad kaska više od 10 minuta. Njegov timski kolega De Soultrait je odradio pregršt atraktivnih skokova, ali je već izgubio više od 20 minuta. Isto tako, dok su njihovi timski kolege Barreda i Brabec na samom vrhu prednosti, Benavides ima 12, a Goncalves skoro 20 minuta zaostatka. U obranu Goncalvesa ipak treba reći da je prije mjesec dana ozlijedio slezenu, tako da je prve dvije etape odlučio iskoristiti za razgibavanje, pa bi tek od treće etape, kako je obećao, trebao krenuti punom snagom.

Hrvatska posada Šaškin-Bitterman je s Can-Am Maverickom odlično krenula u reli. Nakon prvog dana su držali deseto mjesto u kategoriji UTV Open, a bili su brzi i na otvaranju druge etape i dodatno napredovali u poretku. No, onda su imali problema s verificiranjem jedne kontrolne točke i tu su izgubili dosta vremena. Nešto su izgubili i kod posuđivanja benzina jednoj francuskoj posadi, a pred kraj etape su imali i probleme s lambda sondom. Uz njihovo ime stoji i 40 kaznenih minuta, tako da su se nakon druge etape spustili na 71. mjesto u kategoriji automobila, te drže 14. poziciju u svojoj klasi UTV Open.

Ukupni poredak nakon 2. etape:

1. J. Barreda – Honda - 4h:23m.11sek
2. M. Walkner – KTM - + 1.31
3. R. Brabec – Honda - + 1.33
4. P. Quintanilla – Husqvarna + 3.17
5. T. Price – KTM - +4.33
6. S. Sunderland – KTM - + 7.18
7. A. Van Beveren – Yamaha - +10.19
8. K. Benavides – Honda - + 12.18
9. J.I. Cornejo – Honda - +17.24
10. A. Short – Husqvarna - + 17.37

262231 sam.sunderland stage2 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 123

 

fbmp ytmp imp