Motosport

Dakar 2019: Honda ispada, KTM uzvraća udarac

263103 matthias.walkner stage8 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 386

Dosad vodećem Brabecu je izdahnuo agregat na Hondi, pa je vodstvo preuzeo Price s KTM-om. Povijest se ponavlja.

Iz godine u godinu, a posebno posljednjih nekoliko godina, vozači Honde, i tek ponekad Yamahe, drže vodstvo u ukupnom poretku još samo koju etapu prije kraja. A onda se, kao da postoji kakva kletva, taman kad im je pobjeda nadomak nozdrva, dogodi kvar ili pad. I gle čuda, vozači KTM-a odjednom preuzmu vodstvo kojeg više ne ispuštaju iz ruku. Hoće li tako biti i ovaj put?

Kad se na kraju 7. etape vratio na vrh ukupnog poretka, inače oprezan Ricky Brabec se usudio zaustiti da će se do kraja relija vjerojatno izmjenjivati u vodstvu s Quintanillom na Husqvarni. I tu je valjda naljutio narančaste bogove. Dopustili su Amerikancu da odradi još samo 56 km na etapi broj 8 prije nego će izdahnuti agregat na njegovoj Hondi. Dakako, nije to prvi put da se takvo što dogodi na Hondi. Uostalom, Brabec je i prošle godine na isti način završio reli. I tada su bile samo tri etape do kraja, i tada je odradio samo pedesetak kilometara.

A kao da odustajanje Brabeca nije bilo dovoljno, njegov timski kolega Kevin Benavides je imao problema s potvrđivanjem navigacijske točke te je izgubio još 15 minuta i tako planove o pobjedi Honde pretvorio u čistu teoriju. A onda se i ta teorija sasvim rasplinula kad je preko noći Benavides dobio i 3 kaznena sata.

Dakle, iz godine u godinu, a posebno posljednjih nekoliko godina, kad vozačima Honde, i tek ponekad Yamahe, naglo smrkne, vozačima KTM-a naglo svane. Ali ne može se reći da im je bilo tko bilo što poklonio. Posebno ne Priceu, koji se otpočetka muči s ozlijeđenom desnom šakom, ali svejedno gura i juri naprijed, te je s trećim najbržim vremenom na etapi skočio i na sam vrh poretka. Na toj istoj osmoj etapi je i Walkner, kojeg smo već lagano otpisali, odvozio najbrže vrijeme i odjednom uskrsnuo na trećem mjesto ukupnog poretka. A tko je onda drugi? Quintanilla na još jednom KTM-u koji se slučajno zove Husqvarna.

Inače, na etapu je prvi trebao krenuti Sunderland, ali su se neposredno prije starta pojavili problemi s opremom za praćenje na njegovom KTM-u, tako da je startao kasnije, što mu je omogućilo da prati tragove i završi kao četvrti na etapi i četvrti ukupno. No, kasnije je dobio sat vremena kazne tako da je potonuo na 9. mjesto u ukupnom poretku i izgubio sve šanse za pobjedu.

Ispada tako da je jedina nada za ostatak svijeta Van Beveren na Yamahi. S time da je Francuz imao navigacijskih problema na osmoj etapi te je izgubio skoro 12 minuta i potonuo s 2. na 4. mjesto u ukupnom poretku. Svejedno je još uvijek unutar 10 minuta za vodećim Priceom, što mu, dvije etape prije kraja, ipak daje nadu za konačnu pobjedu. No da bi to bilo moguće morat će na predstojećem 9. brzinskom ispitu konačno odnijeti i prvu etapnu pobjedu. I to itekako uvjerljivu.

Naša posada Šaškin-Bitterman je bila odlična na inače zahtjevnoj 8. etapi. Završili su dan kao drugi najbrži u svojoj UTV Open kategoriji, na ime čega su napredovali sa 7. na 5. mjesto u ukupnom poretku. U generalnoj konkurenciji automobila su bili 27. najbrži te su se pomaknuli na 39. mjesto u ukupnom poretku.

Ukupni poredak nakon 8. etape:

1. T. Price – KTM – 28h:53min.08sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna +1.03
3. M. Walkner – KTM - + 6.35
4. A. Van Beveren – Yamaha - +9.54
5. A. Short – Husqvarna - + 39.27
6. X. De Soultrait – Yamaha - +46.17
7. L. Benavides – KTM - +1:04.24
8. JI. Cornejo Florimo – Honda - +1:05.44
9. S. Sunderland – KTM - + 1:06.38
10. O. Mena – Speedbrain Hero - + 1:49.51

Andrew Short Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

fbmp ytmp imp