Motosport

MotoGP: Nova Aprilia RS-GP u novim bojama

Aprilia RS GP 19

Aprilia je prošlogodišnji projekt bacila u koš i stvorila novi RS-GP. Espargarou se pridružuje Iannone, ali i Smith.

Prije godinu dana su težište pomaknuli unazad i tako dobili na kočenju, ali su i previše rasteretili prednji kraj. RS-GP je proširivao putanju, prednja guma se hladila, stražnja pregrijavala. Rezultati su postali bolji tek kad su u završnice sezone stvorili hibridni motocikl, koji je na sebi imao dijelove iz 2017. i 2018., ali i one koji su se tek razvijali za 2019.

U Apriliji su odlučili da neće ponoviti grešku i zbog toga su stvorili novi motocikl, koji nije evolucija prošlogodišnjeg, nego onog iz 2017. Rekli bi korak nazad u nadi da će ostvariti dva koraka naprijed. Uglavnom, razvili su novi aluminijski okvir, težište su ponovo pomaknuli prema naprijed, a testirali su i novu generaciju karbonske stražnje vilice, iako motocikli na fotografijama imaju aluminijsku.

Aleix Espargaro je zadovoljan novim motociklom. Na testiranjima u Maleziji je bio 7. najbrži, a do prve utrke će inženjeri dovršiti i novi V4 agregat, koji bi trebao biti, dakako, snažniji, ali i manje „binaran“ u svom radu. Inače, šuška se da Aprilia tek treba spustiti težinu ispod minimuma, što bi onda otvorilo prostor da se, kao i drugi, igraju s utezima i premještanjem težišta. Sve to će biti zapakirano u nove boje, zaslugom toga što je Aprilia dobila glavnog sponzora.

Scott Redding je nakon samo jedne sezone dobio otkaz, a na njegovo mjesto je došao Andrea Iannone, kojeg su „deportirali“ iz Suzukija. Nema sumnje da je Talijan iznimno talentiran i brz, ali ga koči njegov ponekad nedovoljno profesionalan pristup. Čini se da je u tom duhu i počeo njegov angažman u Apriliji, jer iako se navodi da je jedan dio testiranja u Maleziji propustio zbog upale zube, neslužbeno se priča da se zapravo borio s infekcijom nastalom nakon plastične operacije.

Zbog toga je nešto više posla imao Bradley Smith, dosadašnji vozač KTM-a, koji će u 2019. biti testni vozač Aprilije. I ne samo to, Smith bi kao „wildcard“ trebao nastupiti na pet utrka, uključujući već i prvu utrku sezone u Kataru, a paralelno s time će voziti i MotoE prvenstvo. Uz to što je izuzetno analitičan, Smith je i otprilike jednako brz kao i Espargaro i Iannone, što ga sve čini potencijalno odličnim test vozačem.

Dakle, konačno imaju pravog test vozača, a uz to je kao prvi čovjek Aprilia Racinga zaposlen iskusan Massimo Rivola, kako bi se Romano Albesiano rasteretio organizacije i posvetio tehničkom razvoju. Sve to pokazuje da je Aprilia konačno odlučila s obje noge ući u MotoGP prvenstvo, s time da su tu drugu nogu sasvim povukli iz Superbikea.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

 

 

 

 

 

 

 

Motorcycle Rental:

https://rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp