Motosport

SBK: Bautista i Ducati odnijeli trostruke pobjede!

OK AP1 2382 UC70764 High

U svojim prvim Superbike utrkama uopće, Bautista i Panigale V4 R su demolirali konkurenciju i pobijedili tri puta u dva dana.

Samo koji dan prije prvog ovogodišnjeg Superbike vikenda, koji se već tradicionalno krajem veljače odigrava u Phillip Islandu, Rea i društvo iz njegove Kawasaki garaže su tvrdili da ih Bautista ne zabrinjava, baš kao što ih novi Ducati Panigale V4 R ničim ne impresionira. Vjerojatno su sada malo promijenili mišljenje.

Podsjetimo, Alvaro Bautista je još 2006. bio prvak u klasi 125, a od 2010. do kraja prošle sezone i uvaženi MotoGP vozač, koji je 2012. završio 5. ukupnom poretku. Iako je i u drugoj polovici prošle godine bi vrlo dobar s Ducatijem momčadi Aspar, do onda je već izgubio svoje MotoGP mjesto te je teška srca prihvatio ponudu za prelazak u Superbike prvenstvo. Vjerojatno mu je sad ipak malo lakše.

Četverostruki prvak Rae je s Kawasakijem bio najbrži na kvalifikacijama, no u utrkama nije mogao bolje od toga da osvoji tri druga mjesta. Štoviše, u prvoj utrci je pretrpio težak poraz od Bautiste, koji se probio u vodstvo do zavoja broj tri i onda se, baš u Reinom stilu, više nije osvrtao. Nakon 22 kruga je Španjolac s tvorničkim Ducatijem stekao prednost od čak 15 sekundi u odnosu na Reu, iza čijih je leđa Melandri svoj povratak na Yamahu obilježio osvajanjem trećeg mjesta, nakon neizvjesne borbe s Lowesom, također na Yamahi.

U nedjelju ujutro se po prvi put u povijesti vozila i sprint utrka nazvana Superpole Race, a u kojoj se najboljima dijeli mrvicu manje od polovice bodova. U tih deset krugova se Rea pokazao kao tvrd orah, tako da smo prvi put vidjeli bespoštedni dvoboj njega i Bautiste. Ipak, nakon dosta pretjecanja, Bautista se ponovo pokazao bržim i slavio s malo više od sekunde prednosti, dok je treće mjesto pripalo Haslamu, koji od ove sezone mijenja Sykesa u momčadi Kawasaki.

Ako se nakon sprint utrke i činilo da je Rea pušten s lanca, Bautista je u nedjeljnu glavnu utrku krenuo s prve pozicije i ponovo uvjerljivo vidio od početka do kraja. Rea je dugo držao tek treću poziciju, ali se ipak uspio probiti ispred novog timskog kolege Haslama te tako i tu utrku završiti na drugom mjestu, ovaj put sa zaostatkom nešto većim od 12 sekundi. Iza Haslama su u formaciji ciljem prošla tri vozača Yamahe i to redom Vd Mark, Lowes i Melandri, dok je Davies, na drugom tvorničkom Ducatiju bio 7., što mu je i najbolji rezultat problematičnog vikenda. Sykes je bio 7. u prvi utrci, što je i najbolji rezultat za povratnički BMW, dok je doista loš početak sezone za novu momčad Honde tek donekle spasio Camier osvajanjem 10. mjesta u drugoj nedjeljnoj utrci.

Jasno, na temelju prve utrke ne bi trebalo izvlačiti nikakve zaključke, utoliko više što je riječ o Phillip Islandu, potpuno atipičnoj stazi. Bezbroj puta se pokazalo da biti brz na Phillip Islandu uopće ne znači da ćeš biti brz i na ostalim stanicama prvenstva, ali svakako imponira način na koji je vremešni „rookie“ Bautista s potpuno novim Ducatijem otvorio Superbike karijeru.

Možda ove godine osvajanje nove titule ipak neće biti kao bezbrižna šetnja kroz park za Jonathana Reu. A opet, nismo tako ludi da bi se kladili protiv njega. Pričekajmo sredinu ožujka i novi obračun u Tajlandu radnog naziva „Rea uzvraća udarac“, pa ako i tamo pobijedi Bautista... Hm, nadamo se da Superbike nije samo jednog „diktatora“ zamijenio drugim.

 

TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 62 boda
2. J. Rea – Kawasaki – 49
3. M. Melandri – Yamaha – 30
4. A. Lowes – Yamaha – 30
5. M. Vd Mark – Yamaha - 29

OK AP2 4118 UC70765 High

 

 

 

 

 

 

 

Motorcycle Rental:

https://rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp