Motosport

Dakar Rally će se 2020. voziti u Saudijskoj Arabiji!

DakarSA2020

Nakon 11 godina u Južnoj Americi, Dakar Rally okreće novi list. Saudijska Arabija bi trebala glumiti Afriku, koja sada više i nije tako daleko.

Iako je Peru bio najbolja moguća scenografija, činjenica da je Dakar Rally prvi put vožen na teritoriju samo jedne zemlje jasno je ukazivala na to da zemlje Južne Amerike više nisu sklone plaćati organizatoru cijeli taj cirkus. Ili barem nisu sklone plaćati svote s dovoljnim brojem nula.

Dakle, sve je upućivalo da Dakar neće dobiti novu vizu za južnoamerički teritorij. Pričalo se o mogućem povratku u Afriku, no to bi predstavljalo veliki sigurnosni rizik, a uz to tu za organizatora nema novca. Spominjala se tako čak i Rusija i njezini sateliti u srednjoj Aziji, a tek su u posljednjih desetak dana počela šaputanja o Saudijskoj Arabiji. Pokazalo se da su ta šaputanja bila samo priprema terena.

Zapravo, postavlja se pitanje kako se toga nismo i prije sjetili? Naime, Saudijska Arabija ima dvije stvari koje organizatori traže. Obilje pijeska i isto toliko novca. A uz to i veliku želju da ispegla svoj međunarodni imidž, posebno nakon incidenta s ubijanjem novinara u Turskoj.

Francuski A.S.O., kao organizator relija Dakar, očito tu nema moralnih dilema. I tako ćemo iduće godine gledati jurnjavu pustinjama Saudijske Arabije, a ostaje nam za doznati može li se cijela priča, u godinama koje dolaze, proširiti i na neke susjedne zemlje. Možda i ponovo dohvatiti Afriku odrađivanjem koje etape u Egiptu. Zasad je takvo što nemoguće i zamisliti zbog nesigurnosti u tom dijelu svijeta, ali tko zna što vrijeme donosi.

Konkretnije informacije o prvom gostovanju u Saudijskoj Arabiji trebale bi biti objavljene 25. travnja. Zasad znamo samo to da bi rutu trebao iscrtati bivši natjecatelj na dva kotača, David Castera, koji je prije nekoliko godina dao otkaz i zarađivao kao suvozač, no sad se vraća na funkciju direktora relija.

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp