Motosport

MotoGP: Dovizioso će se s Audijem utrkivati u DTM-u

190507 DTM Dovizioso 0077 UC73872 High

Aktualni MotoGP viceprvak će u Misanu voziti DTM utrke za upravljačem Audija RS 5 sa 610 KS.

Nije baš uobičajeno, ali nije ni nezabilježeno, da se GP vozači iskušaju i utrkivanju na 4 kotača. John Surtees je bio sedmerostruki GP prvak s MV Agustom, a onda je 1964. godine s Ferrarijem osvojio titulu i u Formuli 1. I njegov nasljednik Mike Hailwood se prebacio na četiri kotača i postao europski prvak Formule 2, vozeći upravo za momčad Johna Surteesa.

U novije vrijeme, Valentino Rossi je uspješno testirao bolid Ferrarija i navodno imao mogućnost prijeći u Formulu 1. Umjesto toga, ostao je u MotoGP-u, ali je ubilježio nastupe u WRC-u, odnosno svjetskom prvenstvu u reliju.

U posljednje vrijeme Rossi redovito pobjeđuje na revijalnom Monza reliju, a i druge MotoGP zvijezde povremeno odrade kakvu reli utrku manjeg značaja ili promotivno odvoze koji krug u starom bolidu Formule 1. No, nastup koji čeka Andreu Doviziosa, aktualno MotoGP viceprvaka, je na puno višoj razini.

Dovizioso će 8. i 9. lipnja u Misanu voziti utrke snažnog DTM prvenstva, kao zamjena za Pietra Fittipaldija, koji taj vikend ima obveze s Formulom 1. U pripremi za taj nastup, Dovizioso je već trenirao u simulatoru, a natjecateljski RS 5 DTM sa 610 KS je isprobao i na Audijevoj testnoj stazi u Neubergu. Nakon predstojeće MotoGP utrke u Le Mansu, Dovizioso će odraditi i dodatna DTM testiranja u Misanu.

Audi je 100% vlasnik Ducatija, pa angažman Doviziosa vjerojatno nije bio preveliki problem. No, Luigi Dall'Igna, prvi čovjek Ducati Corsea, sigurno nije sretan. Naime, ta DTM obveza dolazi u možda i ključnom trenutku MotoGP sezone, u onom slobodnom vikendu između utrka u Mugellu i Barceloni. Podsjetimo, prošle godine je Dovizioso baš padom u Barceloni sasvim izgubio korak s Marquezom.

U ovom trenutku mu Marquez bježi samo 3 boda, a na redu su te tri utrke u Le Mansu, Mugellu i Barceloni, koje možda čak i nešto više odgovaraju Ducatiju nego Hondi. Dakle, Dovizioso je na štihu. I zato mu, realno gledajući, ovaj DTM angažman nije mogao doći u gorem trenutku.

190507 AUDI DTM 0313 UC73871 High

 

190507 DTM Dovizioso 0515 UC73873 High

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp