Motosport

MotoGP: Zarco će voziti Avintia Ducati

Zarco Avintia

Nedavno je izjavio da nipošto ne želi voziti za momčad Avintia, ali u Ducatiju su ga uvjerili u suprotno.

Konačno je završila sapunica o tome gdje će, i hoće li uopće, Zarco završiti iduće sezone. Sve se počelo komplicirati još tamo u kolovozu, kad je za vrijeme utrke za VN Austrije obavijestio vodstvo KTM-a da će odraditi ovu sezonu, ali da ne želi njihov motocikl, koji je ranije slikovito opisao kao „sranje“, voziti i iduće godine. Nekoliko tjedana kasnije, uoči utrke u Aragonu, iz KTM-a su mu poručili da više ne treba dolaziti na posao ni do kraja ove sezone.

No, Zarco se relativno brzo vratio. Od Phillip Islanda nadalje vozio je prošlogodišnju Hondu za momčad LCR, kao zamjena za Nakagamija, i uopće nije bio loš. Odnosno, redovito je bio bitno brži od Lorenza i odmah su započele špekulacije da će Francuz zamijeniti Španjolca na Repsol Hondi iduću sezonu. Još kad je uoči posljednje utrke u Valenciji Lorenzo objavio da ide u mirovini, činilo se da su sve kockice sjele na svoje mjesto. I jesu, ali ne u korist Zarcoa.

Naime, Lorenzo jedva da je stigao odraditi emotivnu konferenciju za novinare, a stanoviti je Marc Marquez pustio glas kako se on, doduše, ne želi miješati, ali da bi pravo prvokupa na to upražnjeno mjesto trebao imati novi Moto2 prvak. A sasvim slučajno, taj novi Moto2 prvak je ujedno i njegov brat, Alex Marquez. Budući da je Marc Marquez upravo u pregovorima s Hondom za nastavak suradnje i nakon 2020. godine, jasno je da su odmah, bez obzira što se on ne bi želio miješati, shvatili poruku.

Kad je Zarcou taj angažman propao, puknula je vijest da će završiti na Ducatiju momčadi Reale Avintia. No, Zarco je istog trena izjavio da želi voziti isključivo za vrhunsku momčad, a da Avintia to definitivno nije. I ponovo je pokazao da mu nedostaju diplomatske vještine, iako se ne može poreći da je bio u pravu jer je Avintia po broju skupljenih bodova, ali i po općem dojmu, uvjerljivo najlošija MotoGP momčad protekle sezone.

No, organizator francuske MotoGP utrke je pod svaku cijenu želio vidjeti Zarcoa u MotoGP-u, baš kao što ga je Dall'Igna, prvi čovjek Ducati Corsija, želio vidjeti na Ducatiju. A ni Dorna nije imala ništa protiv. Pa se tako pojavila priča da će Zarco zamijeniti Millera u Pramac Ducatiju, koji bi onda iz tvorničke momčadi izgurao Petruccija u momčad Avintia Ducati. No, tu bi bilo previše papirologije.

Klupko se počelo rasplitati uoči utrke u Jerezu, kad je Karel Abraham objavio da je momčad Avintia odlučila s njim raskinuti važeći ugovor za iduću sezonu. Nakon toga je bilo poprilično jasno da će na njegovo mjesto doći Johann Zarco. A sad je to i službeno potvrdio.

Doduše, Zarco je sve otkrio i koji dan ranije u intervjuu za francuski Moto Revue, pa tako znamo da mu je Dall'Igna obećao kako će Ducati njegovoj strani Avintia garaže pružati izravnu tehničku i ljudsku pomoć, što je potvrđeno i time što je Francuz potpisao jednogodišnji ugovor izravno s Ducatijem, a ne Avintiom. To automatski znači da će imati bolji materijal od timskog kolege Rabata, iako će obojica voziti načelno isti Desmosedici GP19, koji će iduće sezone biti prošlogodišnji model.

Sve u svemu, i u usprkos svemu, Zarco se uspio skrasiti. No, nije se još izvukao. Naime, kad početkom veljače na testiranjima u Maleziji sjedne na GP19, biti će mu to već četvrti različiti MotoGP motocikl koji je osedlao u nešto više od godine dana. A neće imati puno vremena da se privikne na Ducati i onda eventualno dokaže na njemu, jer će se prvi ugovori za 2021. početi potpisivati već nakon nekoliko odrađenih utrka, ako ne i prije od toga. S time da si je Zarco, rekorder po broju padova u 2019. godini, svojim nimalo diplomatskim ponašanjem već unaprijed neka vrata sasvim zatvorio, a neka pritvorio. Kroz njih će dosta sumnjičavo provirivati i oni vođe momčadi kojima se Francuz još nije izravno zamjerio.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp