Motosport

Dakar 2020: Povratak korijenima

RB 1

Ovogodišnji Dakar Rally nije samo prvi koji će se voziti u Saudijskoj Arabiji, nego i prvi na kojem će se eksperimentirati s novim načinom navigacije, kako bi se smanjio utjecaj nove tehnologije.

Prenosimo vam razgovor kojeg je kolegica Maria Guidotti vodila sa Robenom Fariom, donedavno vrhunskim natjecateljem u kategoriji motocikala, a danas vođom momčadi Monster Energy Honda.

Vještina vožnje nije dovoljna za preživjeti Dakar Rally. Ključna je navigacija: jedini način za izlazak iz pustinje sastoji se od role papira koja sadrži bilješke, strelice i stilizirane crteže.

Nekad su kompas i geografske karte vjerni saveznik svakoga rally vozača. GPS je promijenio lice najtežeg relija na svijetu, a roadbook je postao njihova biblija.

"Sve je krenulo uvođenjem GPS-a," govori generalni direktor Monster Energy Honda momčadi Ruben Faria. "S evolucijom tehnologije i povećanjem kompleksnosti roadbookova, osoba koja čita karte ('Map Man') je postala ključna figura."

Map Man je obožavan od strane vozača, nevoljen od strane organizatora utrka, Map Man je jedna od figura o kojoj se najviše priča na modernom Dakar Rallyju. U iskusnim rukama eksperta, 12-metarska rola papira, puna bilješki može postati svojevrsna "helikopterska" vožnja iznad brzinca, odnosno trodimenzionalna slika koja, kilometar za kilometrom, otkriva sve zamke s kojima će se natjecatelji suočiti sljedećeg dana.

MEHT18 r1 s31417 rz

Sve tvorničke ekipe imaju svojeg čitača karte (Map Man), koji se nalazi u kampu ili radi iz Europe. Potrebna je samo dobra satelitska veza. Čim organizator dostavi roadbook, čitači karata počinju prepisivati bilješke brzinom sličnom samog vozača - treba im otprilike 3 sata za 260 km rute - kroz program poput Google Eartha. Nakon prepisivanja slijedi analiza uz manijakalnu pažnju posvećenu prolaznim točkama.

Vozači ne mogu memorirati 400 kilometara dug brzinac, ali se mogu usredotočiti na kritične prijelaze i stupice. Ovo je ključna podrška rallyu koji je, godinu za godinom, sve više počeo ličiti na sprint.

Revolucija: U konstantnom nastojanju da se zadrži komponenta avanture, i da se smanji brzina kao i razmak između tvorničkih i privatnih vozača, ove su godine organizatori predstavili radikalne izmjene koje bi mogle duboko utjecati na krajnji poredak. "Od ove godine po prvi puta, simboli u roadbooku će biti ispisani u boji," objašnjava Faria. " To će znatno skratiti pripremne radove za sljedeći brzinac, dozvoljavajući profesionalnim vozačima da se bolje oporave i amaterima da se bolje usredotoče na održavanje svojih vozila.

MCH12239

Uz to, "Za najmanje četiri brzinca roadbook će biti dostavljen ujutro, netom prije starta." Lutrija? "Baš suprotno," govori Faria. "Istina je da novi sustav zahtijeva adaptaciju od strane vozača, koji su navikli vizualizirati put dok si rade roadbook. Također, moraju se upoznati sa standardnim bojama. Bio sam profesionalni vozač i suvozač, tako da znam što znači pripremiti si roadbook i koliko znači imati Map Mana u momčadi."

Povratak korijenima: Kao i sve tvorničke momčadi, Monster Energy Honda će imati svojeg Map Mana, ali revolucija je očito počela. "Sviđa mi se to što ćemo dobiti roadbook netom prije početka brzinca," govori Faria. "Ako će to dobro funkcionirati, vjerujem da će se to prihvatiti u budućnosti. Na neki način je to povratak korijenima. Vidjeli smo kako je to funkcioniralo na reliju u Maroku - potpuno je promijenilo utrku. Uz prihvaćanje takvoga sustava, Dakar se vraća na put da bude još teži i još više avanturistički. Uz vozila koja su sve lakša i brža, ova utrka postaje sve opasnija.

Team 9

"Dostavljanje roadbooka netom prije brzinca će usporiti utrku, jer će se vozači više morati usredotočiti na bilješke," dodaje Faria, čiji je najbolji rezultat na Dakru drugo mjesto 2013. godine u kategoriji motocikala. Također ima iskustvo kao suvozač nogometnom treneru Andréu Villasu Boasu. Veseleći se budućim rally natjecanjima, Faria govori, "Ovo je jako dobra metoda jer čini natjecanje jednakijim za profesionalce i amatere, i smanjuje brzinu. Očekujem da će vozači pri vrhu poretka voziti zajedno na teškim prijelazima. Na neki način, povratak je to korijenima: Od vozača se očekuje da koristi svoje navigacijske vještine i time napravi razliku. Biti će zanimljivo vidjeti i rezultate; navigacijska pogreška predstavlja tanku liniju između pobjede i poraza."

MEHT18 r1 s4 8224 rz

Vozačeva strana priče: “Testirali smo novi sustav na reliju u Maroku i bio je to veliki izazov," govori Kevin Benavides, vozač Monster Energy Honda momčadi. "Prije je bilo lakše navigirati jer smo imali generalni pregled rute. Sada ju otkrivamo kilometar za kilometrom. Sve je novo, i potrebno je usporiti i usredotočiti se na bilješke i razumijevanje točaka. Na kraju, mislim da je to dobar smjer kojega moramo pratiti, jer čini rally nepredvidljivijim. Vozač može napraviti razliku svojim vještinama i, što je najvažnije, svi imaju iste uvjete."

“Uvijek smo bojali road book onako kako nama paše, tako da je bilo dovoljno baciti pogled na knjigu, vidjeti žutu i crvenu boju i automatski si prevesti značenja tih boja," dodaje momčadski kolega Ricky Brabec. "Osim toga, kada bi bile dvije ili tri bilješke u jednoj, skratili bi roadbook i dodali bilješke kako ne bi morali kalkulirati. Sada, kada ćemo stići u kritično područje, morati ćemo usporiti i pokušati razumjeti sve u najkraćem mogućem roku."

6I2A9448 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp