Motosport

Brabec pobijedio na reliju Dakar!

dak20 Brabec

Ricky Brabec je dokinuo dva desetljeća dominacije KTM-a i postao prvi američki pobjednik relija Dakar.

Još od 2001. godine nitko nije mogao pobijediti vozače KTM-a, a sad je to Ricky Brabec u Saudijskoj Arabiji učinio tako glatko i naizgled tako lako da se postavlja pitanje što su svi toliko dugo čekali. Naime, Brabec je sa svojom Monster Energy Hondom CRF 450 Rally preuzeo ukupno vodstvo još na trećoj etapi i otad se praktično nije ni osvrtao. Čak si je na pretposljednjoj etapi mogao priuštiti takav luksuz da, prema vlastitim riječima, vozi na samo 70% i tako omogući Quintanilli da s Husqvarnom prepolovi svoj zaostatak, a da Brabecu svejedno ostane skoro 14 minuta prednosti.

Na posljednjoj etapi je Brabec tu prednost još i povećao na više od 16 minuta te bez ikakve drame postao prvi Amerikanac koji je slavio na reliju Dakar. Nakon 18 uzastopnih pobjeda, KTM-u je ove godine pripala tek najniža stepenica pobjedničkog postolja i to zaslugom dvostrukog pobjednika Tobyja Pricea kojem Brabec jednostavno nije pružio priliku da se u drugom tjednu relija probije u vodstvo, kao što je to učinio prošle godine.

Brabec je Hondi donio 6. slavlje na reliju Dakar, s time da se onih prethodnih 5 zbilo još 1980-ih. Nakon 23 godine pauze, Honda se na reli Dakar vratila 2013. godine, no brojni tehničkih problemi, padovi i greške vozača kumovali su tome da u prethodnih 7 pokušaja ne samo da nisu došli do pobjede, nego su samo dva puta vidjeli pobjedničko postolje. Prije nekoliko dana tragično preminuli Paulo Gonçalves je bio drugi 2015. godine, a Kevin Benavides je isti uspjeh ponovio 2018. Prošle godine je Brabec vodio u drugoj polovici relija, ali je morao odustati zbog tehničkog kvara, nakon čega je Honda sve nade stavila na pleća Benavidesa, koji je ubrzo dobio sporna tri sata kazne jer je organizator tvrdio da je na motociklu imao skrivene dodatne upute za navigaciju.

Zato je ove godine za Hondu sve prošlo glatko i bez kontroverzi. Uz pobjednika Brabeca, vrlo dobar je bio i Čileanac Cornejo Florimo, koji je završio kao četvrti, a da Barreda nije zaradio 15 minuta kazne, Honda bi imala trojicu u prvih šest. Husqvarna uz drugoplasiranog Quintanillu ima i Amerikance Howesa i Shorta na 9. i 10. mjestu, dok je čast Yamahe, nakon ranih padova Van Beverena i De Soultraita, obranio Caimi na 8. mjestu. Iako je pozvan u posljednji tren, kao zamjena za ozlijeđenog brata, Adrien Metge se sa tvorničkim Shercom umalo probio u Top 10, dok je Laia Sanz s KTM-om u bojama GasGasa ove godine završila kao 18. u ukupnom poretku.

 

Dakar Rally 2020 – ukupni poredak:


1. R. Brabec – Honda - 40h:02min.36sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - +16.26
3. T. Price – KTM - + 24.06
4. J.I. Cornej Florimo – Honda - +31.43
5. M. Walkner – KTM - +35.00
6. L. Benavides – KTM - + 37.34
7. J. Barreda Bord – Honda - +50.57
8. F. Caimi – Yamaha - + 1:42.35
9. S. Howes – Husqvarna - + 2:04.01
10. A. Short – Husqvarna – +2:10.40

Dak20 Brabec2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp