Motosport

Uzbudljiv početak Superbike sezone u Australiji

cq5dam.web.2000.2000 1

Nakon tri utrke u kojima su o pobjedniku odlučivale samo tisućinke, najviše razloga za zadovoljstvo imaju gledatelji i Alex Lowes s Kawasakijem.

Možda jest na drugom kraju svijeta, a uz to i pomalo divlji po pitanju vremena, no Phillip Island se još jednom potvrdio kao najuzbudljivija staza u Superbike i MotoGP prvenstvu. Na otvaranju nove Superbike sezone bilo je uzbudljivo od samog početka. S najbolje startne pozicije je krenuo Sykes na BMW-u i odmah se našao u borbi s peterostrukim prvakom Reom. Već je u prvom krugu, u famoznom Lukey Heights zavoju, došlo do kontakta između njih dvojice, nakon čega je Rea izletio sa staze te se čudesno spasio od pada u pješčanoj izletnoj zoni. Vratio se na stazu kao posljednji i počeo se probijati kroz poredak sve dok nekoliko krugova kasnije, u još jednom pokušaju napada, u brutalno brzom zavoju broj 8, nije otišao preširoko, naletio na grbe i pao.

Sykes će završiti tek deveti, iako je uživao u vodstvu pola utrke, nakon čega su se na vodećoj poziciji izmjenjivali Redding s Ducatijem, u svojoj prvoj Superbike utrci uopće, Razgatlioglu s Yamahom, u svojoj prvoj utrci s tim motociklom, te njegov timski kolega Vd Mark. A u sve se umiješao i Alex Lowes, koji je umalo došao do pobjede u svojoj prvoj utrci s Kawasakijem. No, ipak je samo 7 tisućinki sekunde ispred njega ciljem prošao pobjednik Razgatlioglu na Yamahi, dok je treći Redding s Ducatijem bio samo 41 tisućinki sporiji, što je drugi najtješnji podij u povijesti Superbike. A i četvrtoplasirani Van der Mark nije bio daleko, sa zaostatkom od 0,137 sekunde. U prvoj utrci za novu Hondinu tvorničku momčad i novi Fireblade, Haslam i Bautista su prošli ciljem četvrti i peti, sa 4 sekunde zaostatka.

cq5dam.web.2000.2000

Superpole utka u trajanju od 10 krugova je bila otprilike jednako uzbudljiva. Nakon brojnih pretjecanja, Rea se uspio još jednom vratiti u vodstvo hrabrim pretjecanjem u brzom posljednjem zavoju i proći ciljem sa samo 67 tisućinki prednosti u odnosu na Razgatlioglua i 72 tisućinke u odnosu na ponovo trećeg Reddinga, dok je Lowes završio kao četvrti.

I već bi to bilo dovoljno uzbuđenja za jedan vikend, a ostala je još i glavna nedjeljna utrka. Tu se u borbi za pobjedu izdvojio Kawasakijev dvojac, s time da je veći dio utrke vodio Rea, ali ga je u završnici prošao Lowes, koji je u posljednjem krugu uspio zadržati vodstvo i pobijediti s razlikom od samo 37 tisućinki sekunde. Bila je to prva pobjeda Lowesa od Brna 2018. godine, koji je tako, nakon svoj prve tri utrke s Kawasakijem, zasjeo i na vrh ukupnog poretka. Redding je i treću utrku s Ducatijem završio na trećem mjestu, unutar sekunde za pobjednikom, a slijedili su Vd Mark (Yamaha), Davies (Ducati), Bautista (Honda)…

Vrijedi spomenuti i da je Andrea Locatelli, koji je dosad bio gotovo nevidljiv u Moto2 prvenstvu, odnio Supersport pobjedu u svom prvom nastupu u toj klasi. Tek 6 sekundi iza njegove Yamahe ciljem je prošao De Rosa na MV Agusti, a treći je bio Cluzel na još jednoj Yamahi.

Iduće planirano okupljanje je od 13. do 15. ožujka u Kataru, a iako je zbog koronavirusa već otkazana MotoGP utrka koja se na stoj stazi trebala održati tjedan dana ranije, to ne znači da isto vrijedi i za Superbike prvenstvo. Naime, svi sudionici tog prvenstva su već desetak dana u Australiji, koja nije jedno od žarišta, tako da bi im, ako se dramatično ne pogorša situacija, trebao biti omogućen slobodan ulazak u Katar, bez dvotjedne karantene koja je trenutno obavezna za sve one koji dolaze iz Italije ili Japana.

 

TRENUTNI POREDAK:
1. A. Lowes – Kawasaki – 51 bod
2. S. Redding – Ducati – 39
3. T. Razgatlioglu – Yamaha – 34
4. J. Rea – Kawasaki – 32
5. M. Vd Mark – Yamaha - 31

 hi R01 Phillip Island WorldSBK 2020 Sunday LowesGB8 0674

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp