Motosport

MotoGP: Kako je Rossi ostao živ u 9 slika

11 Aut1 20442

Strahovita nesreća na nedjeljnoj MotoGP utrci u Austriji i dalje ostavlja bez daha. Tragedija je izbjegnuta za samo koji centimetar.

Sve je zakuhao Zarco pretjerano tijesnim pretjecanjem Morbidellija u zavoju broj 2 pri više od 300 km/h. Nakon toga su njihovi motocikli postali ubojiti projektili na nekontroliranoj putanji kojom su pod pravim kutom presijecali kolonu vozača u zavoju broj 3. Prvo je preko trave doletio Morbidellijev M1. U toj tisućinki sekunde Vinalesa i Rossija dijeli taman toliko centimetara da između njih preleti Petronas Yamaha.

 

12 Aut1 20442

Rossi je u početku pomislio kako je preko njega samo prošla sjena televizijskog helikoptera i tvrdi da je Morbidellijev motocikl toliko brzo preletio ispred njega da ga uopće nije ni vidio. Svega toga je postao svjestan tek kad je pogledao snimku.

13 Aut1 20442

Vinales je prvo čuo eksploziju koja je nastala kad je Zarcoov Ducati probio zračnu ogradu, nakon čega se vinuo u zrak. I taj je motocikl prošao kroz onaj minimalni prostor između Vinalesa i Rossija. Na ovoj fotografiji se ne vidi da je netom prije Ducati svojim prednjim krajem prošao samo malo iznad leđa Vinalesa, koji je instinktivno digao ruke preko glave. No sve se dogodilo pri tolikoj brzini da je i ta njegova refleksna reakcija bila zakašnjela.

14 Aut1 20442

Vinales nije dugo držao ruke iznad glave jer se odmah sjetio da je iz njega Valentino Rossi koji bi ga mogao proći. Zato je brzo uhvatio upravljač i dodao gas dok je iza njegovih leđa Desmosedici GP19 „eksplodirao“ u proste faktore.

15 Aut1 20442

Nakon što je izbjegao bliski kontakt treće vrste, Rossi okreće glavu u strahu da će mu još neki motocikl doletjeti u lice. Kasnije je izjavio da mu je to bio najstrašniji trenutak u četvrtstoljetnoj karijeri.

16 Aut1 20442

Do ovog trenutka bi se Morbidellijeva Yamaha po hrvatskim kriterijima još i mogla prodavati pod egidom „drugi vlasnik, nikad padano“. No u asfaltiranoj izletnoj zoni je započela sveopća dezintegracija.

17 Aut1 20442

Ovo je sve što je ostalo od milijun eura, koliko otprilike vrijedi godišnji lizing jednog Zarcoovog Desmosedicija.

18 Aut1 20442

Na Morbidellijevoj kacigi se jasno vide oštećenja, a i Zarcoov kombinezon je poderan na nekoliko mjesta, no obojica su se izvukli samo s lakšim ozljedama. Iako je i njihov pad pri 300 km/h izgledao strašno, u pravoj opasnosti su bili Vinales i Rossi. Da ih ta dva leteća motocikla nisu slučajno promašila posljedice bi bile tragične i MotoGP više nikad ne bi bio isti. Iznad Red Bull Ringa je tog poslijepodneva bilo dosta oblaka i valjda je s jednog od njih netko posebno čuvao taj dvojac iz Monster Yamahe.

Iduća MotoGP utrka na Red Bull Ringu je na rasporedu već ovog vikenda, nadamo se da na toj opasnoj stazi neće biti sličnih scena.

19 Aut1 20442

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp