Motosport

MotoGP: Luda utrka u Misanu

dam.web.2000.2000 12

Morbidelli je došao do prve pobjede ispred Bagnaie, a Rossi ostao bez podija u zadnjem krugu.

Kad bi gledali samo pobjedničko postolje, na kojem su stajali Morbidelli, Bagnaia i Mir, a tome pribrojili činjenicu da su u dosadašnjih 6 MotoGP utrka čak četvorica vozača došli do svojih prvih pobjeda u karijeri, lako bi se nametnuo zaključak da je odjednom došlo do promjene generacija. No, tu treba uzeti u obzir da Marc Marquez i dalje ne nastupa zbog ozlijede ruke, kao i da je od svojih protivnika skoro dvostruko stariji Rossi sve do posljednjeg kruga bio na putu do najniže stepenice pobjedničkog postolja na domaćoj stazi Misano.

Zapravo, tijekom dobrog dijela utrke se činilo da bi možda čak mogao i pobijediti. Njegov štićenik Morbidelli, na Petronas Yamahi, se prvo morao vraški boriti s Rossijem, a onda i žestoko juriti kako bi mu pobjegao na putu do prve pobjede u karijeri. Rossija je nakon toga obišao i Bagnaia na Pramac Ducatiju, koji u Misanu nastupio nakon tri utrke pauziranja i sa štakom u ruci, a svejedno je završio kao drugi. A onda je u posljednjem krugu Mir s okretnim Suzukijem pripremio i izveo majstorski napad, te se provukao pored Rossija do trećeg mjesta na razočarenje 10.000 gledatelja, koliko ih je smjelo gledati utrku.

Uz to što je apsolutno nemoguće predvidjeti rezultate utrka, barem jednako je teško nazrijeti tko će biti novi svjetski prvak. Štoviše, oni na vrhu kao da se trude tko će izgubiti naslov. Tako je dosad vodeći Quartararo pogriješio i pao, nakon što je pregrijao svoju prednju gumu dok je napadao Vinalesa i onda nije pričekao da se ona malo ohladi prije nego je krenuo stizati Millera. S druge strane, Vinales je jedini odabrao tvrdu stražnju gumu i tu vjerojatno pogriješio, pretvorivši tako svoj „pole position“ u tek 6. mjesto, prošavši ciljem malo iza Rinsa na Suzukiju i dosta ispred Doviziosa na Ducatiju.

O tome koliko je luda sezona možda i najbolje govori to da je, nakon doista blijede utrke, na kraju koje je završio kao tek 7, Dovizioso svejedno preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. S time da trenutno 8. Binder i 9. Nakagami za Talijanom zaostaju samo 23 boda, dok su Vinales i Rossi na 5. i 6. mjestu u minusu od samo 18 bodova.

cq5dam.web.2000.2000 13

Rossi se nakon utrke našalio da je osnivanje VR46 Akademije bila loša ideja, referencirajući se na to što su Morbidelli i Bagnaia završili ispred njega. No, bio je to dobar dan za Rossijeve učenike i u klasi Moto2, u kojoj je novu pobjedu odnio Rossijev polubrat Luca Marini ispred Marca Bezzecchija, koji obojica voze za njegovu momčad. Pritom se u jednom trenutku činilo da će Marini lako pobijediti, no Bezzecchi ga je uspio sustići, a onda i prestići nakon što je ovaj greškom ubacio u ler. Marini se ponovo probio naprijed, da bi onda u završnici utrke i Bezzecchi u istom zavoju ubacio u neutral, te je tako umalo izgubio drugu poziciju od Bastianinija. Marini sad ima 17 bodova više od Bastianinina, dok se Bezzecchi popeo na treće mjesto, preskočivši Martina, koji pauzira od utrkivanja jer je pozitivan na koronavirus.

U klasi Moto3 je bila uobičajena ludnica, na kraju koje je čak 15 vozača prošlo ciljem unutar samo 2,2 sekunde, što je 7. najmanji razmak u povijesti svjetskog prvenstva. U potpuno neizvjesnoj završnici, Japanac Ogura je bio samo 37 tisućinki daleko od svoje prve pobjede. Odnosno, za toliko je od njega bio brži veteran McPhee, dok je treće mjesto pripalo Suzukiju. Prvih 7 vozača je bilo na Hondama, dok Arenas, kao vodeći u ukupnom poretku atraktivno pao sa svog KTM-a i tako sad ima još samo 5 bodova više od Ogure i 14 bodova plusa u odnosu na McPheea.

Idući vikend se vozi set utrka na istoj stazi Misano.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP (nakon 6 utrka):
1. A. Dovizioso – Ducati – 76 boda
2. F. Quartararo – Yamaha – 70
3. J. Miller – Ducati - 64
4. J. Mir – Suzuki - 60
5. M. Vinales – Yamaha – 58

Moto2 (nakon 7 utrka):
1. L. Marini – Kalex – 112
2. E. Bastianini – Kalex – 95
3. M. Bezzecchi – Kalex – 85
4. J. Martin – Kalex - 79
5. T. Nagashima – Kalex – 68

Moto3 (nakon 7 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 106
2. A. Ogura – Honda – 101
3. J. McPhee – Honda – 92
4. T. Suzuki – Honda – 75
5. T. Arbolino – Honda - 70

mgp7joan mir27 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp