Motosport

MotoGP: Na mladima svijet ostaje?

BarcGP20uvodna

Nakon utrke u Barceloni, Quartararo i Mir su preuzeli vrh poretka. Rossi je bio u borbi za prvu pobjedu nakon tri godine, no utrku je prerano završio padom, baš kao i Dovizioso.

Na hladnom asfaltu koji je slabo držao, vozači nisu imali drugu opciju nego na utrku izaći sa najmekšom smjesom guma, iako su bili svjesni da će zbog toga odabira -na stazi Barcelona koja naglašeno troši gume, posebno s desne strane – imati problema na samom kraju utrke. S time da te probleme nisu imali svi. Recimo, Dovozioso je, kao dotad vodeći u ukupnom poretku, utrku završio još na sasvim novim gumama, odnosno već u drugom zavoju, kad ga je pokosio Zarco, koji je pao nakon što se umalo zaletio u Petruccija, koji se opet umalo zaletio u Pola Espargaroa.

Otprilike 25 minuta kasnije je u tom istom kritičnom zavoju broj 2, prvom lijevom nakon dugo vremena, pao i Valentino Rossi. I to u situaciji kad je, u svojoj 350. utrci u kraljevskoj klasi, mogao doći do svojeg 200. podija, a lako moguće i svoje prve pobjede još tamo od Assena 2017. Naime, do tog trenutka u 16 krugu, Rossi je držao 2. mjesto, s manje od sekunde zaostatka za vodećim Quartaroom. A s obzirom na to da je Francuz sasvim potrošio gume i bitno usporio u posljednja dva kruga, Rossi bi, samo da je ostao na dva kotača, možda imao širom otvoren put ka najvišoj stepenici podija. Ovako je, drugim uzastopnim padom, izgubio realne šanse da se u ovoj čudnoj sezoni bori za naslov prvaka.

cq5dam.web.2000.2000 16

Yamahe se okupirale prvi startni red, s time da je Morbidelli dobro krenuo s prve pozicije i vodio prvih 6 krugova, dok ga nije prošao timski kolega Quartararo. Nakon toga je Francuz iz kruga u krug bježao svojim progoniteljima, a među njima i Joanu Miru, koji je sa Suzukijem nakon 16 od 24 krugova bio na trećem mjestu, s velikih 4,444 sekunde zaostatka. No, baš kao i na prethodnih nekoliko utrka, Mir u završnici počinje skidati zaostatak, prvo polako, a onda sve brže.

Istovremeno, Quartararo se počinje mučiti s potrošenim gumama, te zadnja dva kruga vozi čak tri sekunde sporije nego na početku utrke. U posljednjem krugu se počeo i nervozno osvrtati preko ramena, no ipak je uspio proći ciljem taman kao prvi, s manje od sekunde prednosti u odnosu na Mira. Do trećeg mjesta se probio Rins, koji je, baš kao i njegov kolega Mir, iskoristio činjenicu da Suzuki manje troši gume od drugih motocikala. Bio je to prvi dvostruki podij za Suzuki još od 2007. godine, a Mir je postao prvi vozač Suzukija koji je u posljednja dva desetljeća nanizao tri uzastopna podija.

mgp9joan mirr5

Morbidelli je na kraju završio kao četvrti, ispred Millera, Bagnaie i Nakagamija, pri čemu su svi oni zaostali manje od 4 sekunde za pobjednikom. Nakon pobjede u Misanu, sedam dana ranije, Vinales se vratio svojoj staroj navici, odnosno sporo je krenuo u utrku, sasvim potonuo u poretku, i na kraju je završio kao deveti, iza Petruccija. To znači da sad zaostaje 18 bodova za Quartararoom i 10 bodova za Mirom, dok je dosad ukupno vodeći Dovizioso u minusu od 24 boda.

U klasi Moto2 je Luca Marini učinio mali, ali potencijalno ključan korak prema osvajanju naslova. Naime, polubrat Valentina Rossija ne samo da je pobijedio ispred Lowesa i Di Giannantonia, nego su njegovi progonitelji Bastianini i Bezzechi bili šesti i sedmi. Tako u zadnjih 6 utrka sezone Marini ulazi s 20 bodova više od Bastianinia i 36 više od Bezzecchija.

U klasi Moto3 smo vidjeli promjenu na vrhu poretka, na kojeg je zasjeo talentirani Ai Ogura. S time da je Japanac odvozio najlošiju utrku ove sezone, završivši tek 11., ali je imao sreće da je trećeplasirani McPhee pogriješio pri pokušaju pretjecanja dotad ukupno vodećeg Arenasa, te su obojica pali. Na klizavom asfaltu se najbolje snašao Darryn Binder, koji je u Barceloni došao do prve pobjede u karijeru, treptaj oka ispred Arbolina i Foggie.

 

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP (nakon 8 utrka):
1. F. Quartararo – Yamaha – 108 bodova
2. J. Mir – Suzuki - 100
3. M. Vinales – Yamaha – 90
4. A. Dovizioso – Ducati – 84
5. F. Morbidelli – Yamaha - 77

Moto2 (nakon 9 utrka):
1. L. Marini – Kalex – 150
2. E. Bastianini – Kalex – 130
3. M. Bezzecchi – Kalex – 114
4. S. Loves – Kalex- 103
5. J. Martin – Kalex - 79

Moto3 (nakon 9 utrka):
1. A. Ogura – Honda – 122
2. A. Arenas – KTM – 119
3. J. McPhee – Honda – 98
4. T. Arbolino – Honda – 95
5. C. Vietti – KTM - 94

 mgp9podium2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp