Motosport

MotoGP: Prekretnica u Aragonu?

 rd11 aragon alex 2020 09291october

Još jedna u nizu sjajnih MotoGP utrka, nakon koje su dvostruki razlog za slavlje imali u Suzukiju. Rins je pobijedio, a Mir trećim mjesto zasjeo na vrh ukupnog poretka.

Iako je Rins sjajno i glatko prošao Vinalesa još krajem 7 kruga, te je nakon toga do samog kraja ostao u vodstvu, prva od dvije planirane utrke u Aragonu nipošto nije bila dosadna. Štoviše, bila je napeta do ciljne crte i puna atraktivnih pretjecanja u režiji Rinsa te njegovog timskog kolege Mira na Suzukiju, ali i odličnog Alexa Marqueza, koji je očito pohvatao sve konce na vozački izuzetno zahtjevnoj Hondi.

Uglavnom, iako je startao tek kao deseti, Rins se odmah probio među vodeće, a onda i držanjem nevjerojatno oštre linije kroz posljednji zavoj prošao ispred Vinalesa, što je 6 krugova kasnije uspjelo i njegovom timskom kolegi Miru. Tako su vozači Suzukija sredinom utrke držali prve dvije pozicije, no iz pozadine je još nadirao i Alex Marquez na Hondi. On je u zadnjoj trećini utrke prošao ispred Mira te je odmah počeo pritiskati Rinsa. U utrci u kojoj se znalo da će svi potrošiti gume, samo je bilo pitanje u kojem krugu, Marquez je bio nevjerojatno blizu svoje prve pobjede, no malo je ipak popustio kad mu je u pokušaju pretjecanja, 2 kruga prije kraja, popustila stražnja guma.

Nakon toga, Marquez više nije napadao, ali je itekako pritiskao Rinsa, nadajući se da će ga prisiliti na pogrešku koja se nikad nije dogodila. Tako je Rins ipak prošao ciljem četvrt sekunde ispred Marqueza, što je bila i prva pobjeda za Suzuki ove sezone. Istovremeno je Mir s drugim Suzukijem zasjeo na vrh poretka nakon što se u posljednjem krugu othrvao završnom pritisku Vinalesa.

VinalesAr1 2020

Peti je ciljem prošao konstantno dobar Nakagami s LCR Hondom, šesti je bio Morbidelli s Petronas Yamahom, dok je Dovizioso završio kao sedmi i tako propustio još jednu priliku da mladcima pokaže tko je gazda i konačno istakne kandidaturu za osvajanje naslova. No, on je barem osvojio bodove, za razliku od dosad ukupno vodećeg Quartararoa, koji se u zadnji tren odlučio prijeći s mekane na srednje tvrdu smjesu prednje gume, koju su mu onda previše napumpali tako da je nakon starta s prvog mjesta iz kruga u krug gubio pozicije i završio tek 18.

Time je Quartararo prepustio vodstvo u ukupnom poretku Miru, koji ove sezone još nije pobijedio, ali jedini redovito završava na podiju. U prilog mu ide i to što se iduća utrka također vozi na Aragonu, stazi koja očito itekako odgovara Suzukiju, bez obzira na to što su na kilometar dugačkoj ravnici otprilike 10 km/h sporiji od vozača Ducatija, koji bez problema dohvaćaju i 350 km/h. S druge strane, razmaci u ukupnom poretku su i dalje iznimno mali, pa tako Mir ima samo 6 bodova više od Quartararoa, dok Vinales i Dovizioso kaskaju 12 odnosno 15 bodova, u trenutku kad je u igri njih još 100 na preostale 4 utrke.

MotoGP ukupni poredak (nakon 10 utrka):
1. J. Mir – Suzuki – 121 bod
2. F. Quartararo – Yamaha – 115
3. M. Vinales – Yamaha – 109
4. A. Dovizioso – Ducati – 106
5. T. Nakagami – Honda - 92

mgp11podium3 

I u klasi Moto2 su i dalje ista četvorica u igri, ali se sad sve ispremiješalo. Drugu utrku zaredom Sam Lowes je pobijedio tako što je dočekao da vozač ispred njega padne. Ovaj put je taj nesretnik bio Marco Bezzecchi, a da stvar sa Rossijevu Moto2 momčad bude još gora, već u ranoj fazi utrke je pao i Luca Marini, koji je dotad bio vodeći u ukupnom poretku. Istovremeno, Bastianini se uspio izboriti za drugo mjesto ispred Martina, te je time preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku, dok je Marini potisnut na treće mjesto, iza njega i sve boljeg Lowesa. Njih trojica su sad u samo 5 bodova razlike, dok je Bezzecchi s 25 bodova zaostatka još uvijek u igri, ali više nema prava na grešku.

Moto2 ukupni poredak (nakon 11 utrka):
1. E. Bastianini – Kalex – 155
2. S. Lowes – Kalex- 153
3. L. Marini – Kalex – 150
4. M. Bezzecchi – Kalex – 130
5. J. Martin – Kalex - 95

e 6453.gallery full top md 

U klasi Moto3 su u zadnji zavoj zadnjeg kruga praktično istovremeno ušla sedmorica vozača, a među njima je prvi ciljnu crtu pregazio Jaume Masia s Hondom, samo 9 stotinki sekunde prije Darryna Bindera i dvije desetinke prije Raula Fernandeza, kojem je to bio prvi podij u karijeri. Ukupno vodeći Albert Arenas je za svojim KTM-om prošao ciljem s manje od 4 desetinke zaostatka, ali to je u ovoj utrci bilo dovoljno tek za 7. mjesto. Svejedno, Arenas je u Aragonu profitirao jer je Ai Ogura, kao njegov glavni suparnik u borbi za naslov, nastavio s lošom formom i osvojio samo 2 boda za 14. mjesto, dok je Vietti završio kao 9. To znači da Arenas sad ima 13 bova više od Ogure i 19 bodova više od Viettija, dok je Arbolino čamio u samoizolaciji te njegov minus iznosi 29 bodova.

Iduće utrke se voze već ovog vikenda, ponovo u Aragonu, i vjerujemo da će ponovo biti barem jednako dobre, a pratiti ih možete na SportKlub televiziji.

Moto3 ukupni poredak (nakon 11 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 144
2. A. Ogura – Honda – 131
3. C. Vietti – KTM - 126
4. T. Arbolino – Honda – 115
5. J. McPhee – Honda – 109

 MasiaAr1 20

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp