Motosport

SBK: Rea i Kawasaki osvojili šestu titulu

hi 2020 R008 Estoril WorldSBK Saturday Rea Six in a Row GB8 2549

Iako u Estorilu nije došao ni podija, a kamoli do svoje stote pobjede, Rea je s lakoćom potvrdio osvajanje šeste uzastopne titule. Kawasaki je odnio i šesti uzastopni konstruktorski naslov, sa samo jednim bodom više od Ducatija.

Bila je to samo stvar formalnosti. Rea je u subotu trebao osvojiti tek nekoliko bodova da bi potvrdio osvajanje naslova, a on ih je osvojio 13. S time da nije sve išlo baš glatko. Naime, pao je na kvalifikacijama i tako startao tek 15., no nakon toga se uspio brzo probiti naprijed i završiti kao četvrti, tako da je proslava šestog uzastopnog naslova mogla početi. Deset sekundi prije njega, ciljem je kao prvi prošao Razgatliogluom na tvorničkoj Yamahi R1, kojeg su slijedili Davies na tvorničkom Ducatiju i sve bolji Gerloff na GTR Yamahi.

U nedjelju je stvar formalnosti trebalo biti potvrđivanje i šestog uzastopnog konstruktorskog naslova za Kawasaki. No, Lowes je u sprint utrci pao, dok je Rea ponovo morao krenuti s 15. startne pozicije, te je ciljem prošao kao peti, malo iza Daviesa, koji je tako omogućio Ducatiju da se po broju bodova približi japanskom proizvođaču. No, bila je to utrka u znaku Yamahe, koja je po prvi put u svojoj Superbike povijesti okupirala sva tri mjesta na pobjedničkom postolju. Razgatlioglu je ponovo bio prvi, Gerloff je napredovao na drugu poziciju, dok je Van der Mark svoju pretposljednju utrku za Yamahu završio kao treći.

hi 2020 07 Estoril WSBK SAT Rea C87Q9165

Glavnu nedjeljnu utrku je Lowes ponovo završio padom, no pao je i Rea nakon što se u borbi za drugo mjesto sudario s Razgatliogluom, i u tome trenutku je postojala realna opasnost da Ducati u posljednjoj utrci preuzme konstruktorski naslov Kawasakiju, to više što je pobjedu odnio Davies. No, Rea se pridigao i završio utrku kao 14., što je bilo taman dovoljno da Kawasaki na kraju skupi jedan bod više od Ducatija.

Davies je tako svoju dugačku karijeru s Ducatijem okončao pobjedom, prošavši ciljem ispred timskog kolege i novog viceprvaka Reddinga, dok je Razgatlioglu s Yamahom prošao ciljem kao treći. Taj Turčin je nakon sjajnog vikenda preskočio Van der Marka i Lowesa te završio kao 4. u ukupnom poretku, iza Daviesa.

I tako je završilo još jedno Superbike prvenstvo, u skraćenom formatu, zaslugom pandemije. Teško je sad predvidjeti kako će iduća sezona točno izgledati, i kada će uopće početi, no zato nema nikakve sumnje da će Rea istim žarom krenuti ka osvajanju i sedme uzastopne titule. Prije toga mu ostaje da, već možda i na prvoj utrci, proslavi i tu stotu Superbike pobjedu.

 KONAČAN POREDAK:

1. J. Rea – Kawasaki – 360 bodova
2. S. Redding – Ducati – 305
3. C. Davies – Ducati – 273
4. T. Razgatlioglu – Yamaha - 228
5. M. Van der Mark – Yamaha – 223
6. A. Lowes – Kawasaki – 189
7. M. R. Rinaldi – Ducati – 186
8. L. Baz – Yamaha – 142
9. A. Bautista – Honda – 113
10. L. Haslam – Honda – 113

Konstruktori:
1. Kawasaki – 392 boda
2. Ducati - 391
3. Yamaha – 330
4. Honda – 166
5. BMW – 101
6. Aprilia - 4

RazgaEsto2020 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp