Motosport

Dakar 2021: Ricky Brabec – Želim opet pobijediti

Ricky Brabec action 4

Prije nepunih godina dana je prekinuo dominaciju KTM-a, i postao prvi Amerikac koji je pobijedio na reliju Dakar. Dakako, Ricky Brabec ne želi stati na tome.

Vozač Monster Energy Honde, koji je odrastao jureći po pustopoljinama južne Kalifornije, je u potpunosti spreman za novu rundu. I želi opet pobijediti. Ljubaznošću Monster Energyja, prenosimo vam njegova razmišljanja uoči odlaska u Saudijsku Arabiju, gdje će se u prvoj polovici siječnja voziti Dakar Rally. Biti će to drugi Dakar u toj ogromnoj državi, s time da se ovaj put vozi u suprotnom smjeru i to po 100% novoj ruti.

Kako ide? Reci nam nešto malo o tvojoj dosadašnjoj godini? Kako si prebrodio karantenu?

Ricky Brabec: “Bilo je teško za sve! To je nažalost ono što svi sada trebamo proći kako bi se stvari poboljšale. Proveo sam dosta vremena vozeći brdski bicikl i vježbao u teretani kako bi održao snagu. Bilo bi lakše sjediti doma i sakriti se, ali nisam takav. A imam i taj cilj koji se zove Dakar. U isto vrijeme trudim ne sagorjeti sve ono što imam u sebi prije nego što dođem do relija “

M53 6690

Gdje se prošlogodišnja pobjeda na reliju Dakar svrstava u odnosu na druge uspjehe u tvojoj karijeri?

Rocky Brabec: 'To je vrhunac u moje karijere. Dakar je iznimno naporan jer pokriva više terena nego bilo koja utrka na svijetu i zaista je jako lijepoj zaokružiti tu priču. Bilo je to 12 dana i puno kilometara, pustinje, hladnih jutara, vrućih dana, također i kiše. Stvarno dobar osjećaj ostvariti sve ovo! '

Prošlo je skoro 12 mjeseci otkad si postao prvi Amerikanac koji je pobijedio na reliju Dakar. A dokinuo si i dominaciju KTM-a, koji je slavio 18 puta zaredom. Da li ti je sve to sjelo?

Ricky Brabec: “Da, sjelo mi je. Tretiram to kao još samo jednu utrku, ali uvijek želimo više, trudimo se raditi više i dajemo sve od sebe da učinimo više, to je ono što trenutno trebamo.
Definitivno je bilo dobro prekinuti KTM-ovu seriju, to je stvarno dobar osjećaj!

Da li te je Dakar promijenio? To je ogroman test izdržljivosti i snage, već samo po sebi.

Ricky Brabec: “Definitivno me je promijenilo. Traži puno rada, ali to je način života. Živiš u potpunosti samo za taj jedan događaj. Treniraš svaki dan za Dakar, nema drugog načina nego kompletno se baciti u to. Trebaš jesti, spavati I disati Dakar. Nevjerojatno je veliki napor otići tamo i utrkivati se. Apsolutno je ludo misliti da smo samo otišli tamo i pobijedili".

Ricky Brabec action 5

Ovo će biti tvoja šesta godina na reliju Dakar. Da li ti ta pobjeda daje dodatni zamah ili su to sada “stare vijesti”?

Ricky Brabec: ' 'Pokušavam da me sve to ne opterećuje. Jednostavno, sad imam to iskustvo i vjerujem da mogu ponovno ostvariti pobjedu. I na to se fokusiram.

Koja ti je najdraža, a koja najomraženija vrsta tjelesnog treninga?

Ricky Brabec: “Ha-ha, ne volim teretanu. Nisam tip koji voli biti na jednom mjestu i tako trenirati. Volim izaći van, sjesti na motocikl i voziti se na svježem zraku!”

Što je novo na tvojoj Hondi za 2021?

Ricky Brabec: Pandemija je naškodila našem razvojnom i testnom programu, tako da nema ništa novo na motociklu. Ali to nije nužno loša stvar. Imamo dobru, brzu i dokazano pouzdanu platformu, koja se dokazala pobjedom.

Ricky Brabec portrait 1 

Što te najvše plaši tijekom off-road utrke?

Ricky Brabec: 'Najstrašnija mi je zapravo sama ideja da ću pasti negdje usred pustinje, sam bez ikoga u blizini. Ne volim bas previše razmišljati o tome, a ni pričati.'

Kad si prvi put uopće čuo za Dakar rally?

Ricky Brabec: ' Nisam znao za Dakar do svoje 15-te godine, negdje oko srednjoškolskog uzrasta, odnosno prvašića srednje škole. Bilo je to za mene prilično novo.!' Mislim da tada, oko 2004. ili 2005. godine nije bilo baš puno Amerikanaca koji su znali za Dakar.'

Pošteno je reći da je pobjeda na reliju Dakar bila na tvojoj listi želja? Što je sljedeće na tvojoj listi?

Ricky Brabec: 'Dakar je definitivno bio na listi. Mogu reći da je lista sad poprilično popunjena i samo želim sve to ponoviti. Trenutno proživljavam stvari koje nisam mogao ni zamisliti.

Za kraj, koja je havajska majica izabrana za Dakar 2021?

Ricky Brabec: 'Još zapravo nisam siguran. Moram nositi timsku majicu na većini rally utrka, ali odabrati ću nešto dobro za bolju „vibru“,

 Monste Energy Honda Rally Team 5

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp