Motosport

Dakar 2021: Ogromne oscilacije, minimalni razmaci

371423 toby price Dakar Rally 2021 Stage2 0396

Nakon četiri etape vodi „privatnik“ na Husqvarni, dok Barreda i Price naizmjence jedan dan pobijede, a drugi budu jedva u top 30.

Kroz godine su se vozači već navikli na to da pobjeda na jednoj etapi predstavlja prokletstvo za onu iduću, jer moraš krenuti prvi i odrađivati navigaciju, a ne samo bezglavo juriti, dok svi oni koji su niže u poretku mogu slijediti već utabane tragove. Osim toga, prva desetorica kreću u razmacima svake 3 minute (što se nakon 10. mjesta spušta na svake dvije minute, pa svaku jednu…), što znači da svaki onaj idući onog ispred sebe ima kao zeca, koji će mu teško uteći. No, ove godine je, barem kad su prve etape u pitanju, taj problem dignut na drugu potenciju.

monsterenergyhondateam20 dak21 stage4 1312 rallyzone

Ostaje još za analizirati jesu li ovogodišnje etape baš toliko zeznute za navigaciju da se onih prvih nekoliko vozača lako izgubi, ili je više stvar u tome što ove godine vozači na svim etapa „roadbook“ dobivaju neposredno prije starta. To znači da si vozači više ne mogu pripremiti roadbook, ali i da u tvorničkim momčadima više nema osoba koje su zadužene za to da preko noći odvrte roadbook, virtualno odvoze etapu po satelitskim snimkama, kako bi ujutro vozače upozorili na ključne točke po pitanju navigacije. I čini se da ovo potonje doista čini razliku, jer tvornički vozači, koji više ne mogu računati na tu uslugu, imaju nevjerojatne oscilacije u rezultatima.

Uzmimo samo Španjolca Barredu (Honda) i Australca Pricea (KTM) kao najbolji dokaz iznimne amplitude oscilacije. Dakle, nakon kratkog prologa, Barreda je na prvu etapu krenuo kao drugi, završio kao tek 20. i izgubio 15 minuta, dok je Price krenuo kao 9. i pobijedio. Zbog toga je Price na drugu etapu krenuo kao prvi i završio kao tek 28. te izgubio čak 32 minute, dok je Barreda startao kao 20. i pobijedio, usput skočivši u ukupnom poretku s 18. pozicije izravno u vodstvo. Ali to znači da Barreda otvara svima put na 3. etapi i tu bude tek 30. najbrži te gubi 25 minuta u odnosu na Pricea, koji je, dakako, pobijedio. Pogađate već, Price se malo gubio otvarajući četvrtu etapu, ali je ona bila relativno kratka i iznimno brza, pa je izgubio samo 15 minuta, dok je Barreda, po uvriježenom par-nepar principu pobijedio. Nastavite niz…

Branch 21 03

U takvim uvjetima su se nakon 4 dosadašnje etape izmijenila i četiri vozača na vrhu poretka, a nakon dosta vremena su visoko u prvi plan uletjeli i vozači privatnih momčadi. Istina, Barreda i Kevin Benavides su s tvorničkim Hondama drugi i četvrti, a Branch je na tvorničkoj Yamahi treći, ali u vodstvu je De Soultrait na tvornički pripremljenoj Husqvarni iz privatne momčadi, dok je dan ranije u vodstvu bio Amerikanac Skyler Howes, koji je potpuni privatnik, a nakon četvrte etape je svejedno najbolje plasirani vozač KTM-a, držeći 4. mjesto.

No, posebna draž je u tome što su, bez obzira na goleme oscilacije, razmaci u ukupnom poretku iznimno mali. Recimo, Van Beveren je s Yamahom tek na 11. mjestu, ali ima manje od 10 minuta zaostatka. Prošlogodišnji pobjednik Brabec je s Hondom 15. i broji 16 minuta zaostatka, s time da je on za vrijeme 4. etape očito taktizirao. Tako će uhvatiti bolju poziciju za start pete etape, a uz to je vjerojatno i sačuvao gume, što je važno jer ove sezone elitni vozači smiju potrošiti samo 6 stražnjih guma tijekom predviđenih 12 etapa.

DeSoultrait 21 04

TRENUTNI POREDAK (nakon 4 od 12 etapa)

1. X. De Soultrait – Husqvarna – 15h:00min.25sek
2. J. Baredda Bort – Honda - + 0.15
3. R. Branch – Yamaha - +5.24
4. K. Benavides – Honda - +5.24
5. S. Howes – KTM - + 5.26
6. L. Benavides – Husqvarna - + 5.31
7. S. Sunderland – KTM - + 7.13
8. T. Price – KTM - +7.47
9. J.I. Cornejo – Honda - +8.06
10. P. Quintanila – Husqvarna + 9.31

 Luciano Benavides Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing

fbmp ytmp imp