Motosport

Vinales prekida s Yamahom! Ide u Apriliju?

DSC88026

Yamaha je i službeno potvrdila raskidanje dvogodišnjeg ugovora s Vinalesom na kraju ove sezone. Španjolca vjerojatno čeka mjesto u Apriliji.

U početku je priča o prelasku Vinalesa u redove Aprilije zvučala kao tek nategnuta špekulacija, no kako je vikend u Assenu prolazio, tako je bilo sve jasnije da se nešto veliko doista valja iz brda. Izgleda da je odluka donesena u petak navečer, kad je Vinales propustio obaviti svoje obveze prema novinarima jer je bio na sastanku s vodstvom tvorničke momčadi Yamahe. A sve to samo nekoliko dana nakon što je u Sachsenringu odvozio najgoru utrku svoje MotoGP karijere i završio kao posljednji. Slučaj je htio da Vinales baš u Assenu ponovo proradi i utrku završio kao drugi, ali opet iza timskog kolege Qaurtararoa koji ga je u potpunosti zasjenio ove sezone.

Vinales je u svojoj 5. sezoni s Yamahom i za to je vrijeme došao do 8 pobjeda, te je 2017. i 2019. dogurao do trećeg mjesta u ukupnom poretku. Iako mu je prethodni ugovor vrijedio do kraja 2020., već je početkom te godine potpisan novi, koji je trebao trajati do kraja 2022. I ne samo to. Kako je u to vrijeme Ducati snubio Vinalesa, u Yamahi su odlučili bitno povećati njegovu plaću, pa je tako ove godine, prema neslužbenim informacijama, Vinales drugi najbolje plaćeni MotoGP vozač, iza neprikosnovenog Marca Marqueza.

No za tu im je visoku plaću ove sezone donio samo pobjedu u prvoj utrci u Kataru i sad drugo mjesto u Assenu, te skoro ništa toga dobrog između toga. Osim toga, Vinales je prije koji tjedan dao i intervju u kojem je indirektno poručio da je pogriješio što je s Yamahom potpisao novi ugovor. Odnosi su se dodatno zategnuli kad je Yamaha odlučila smijeniti njegovog „crew chiefa“ Estabana Garciu, kojeg je doveo upravo Vinales, a sve je onda kulminiralo katastrofalnim vikendom u Sachsenringu.

DSC83221

U službenom priopćenju Yamahe jasno stoji da upravo na Vinalesov zahtjev prekidaju suradnju s njim na kraju ove sezone, uz uobičajenu rečenicu da će mu do tog trenutka pružati maksimalnu podršku. A kuda će Vinales nakon toga?

Iako u trenutku dok ovo pišemo još nema službene potvrde, izgleda da je Vinales prije odluke o raskidu s Yamahom dobio ponudu Aprilije. Za Vinalesa je to popriličan rizik, jer iako najkonkuretniji dosad, RS-GP još uvijek nije pobjednički motocikl, a uz to možemo biti poprilično sigurni da će Španjolcu drastično pasti godišnji prihodi. No, bila bi to itekako zanimljiva kombinacija.

A tko će na Vinalesovo mjesto u tvorničkoj momčadi Yamahe? Glasine kažu da je glavni kandidat Raul Fernandez, koji se u svojoj rookie sezoni bori za naslov u Moto2 kategoriji. Navodno bi u Yamahi trebali platiti pola milijuna eura da otkupe njegov ugovor s KTM-om, što im ne bi trebao biti problem s obzirom da će znatno uštedjeti (možda i kakvih desetak milijuna eura) raskidom ugovora s Vinalesom. Iako je Fernandez i preko svog menadžera tijesno vezan uz KTM, adut Yamahe je u tome što bi mu mogli ponuditi mjesto u tvorničkoj momčadi, dok bi s KTM-om mogao završiti samo u njihovoj satelitskoj momčadi Tech3. Osim ako KTM ne produži ugovor s Olivierom. Koji bi onda možda mogao u Yamahu?

Više informacija o cijeloj ovoj zavrzlami u idućim danima i tjednima.

DSC41719

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp