Motosport

Yamaha je suspendirala Vinalesa!!! Zauvijek?

Vinales suspenzija 1

Izgleda da je Vinales pokušavao namjerno oštetiti agregat. Je li mu to bila zadnja utrka za Yamahu?

Već je neko vrijeme jasno da je pukla ljubav između Vinalesa i Yamahe, uostalom Španjolac je već raskinuo svoj ugovor za iduću godinu, na obostrano zadovoljstvo. Ali sad se čini sasvim izvjesnim da neće ni ovu sezonu odraditi do kraja jer Yamaha ga je suspendirala za predstojeću utrku za VN Austrije, a nakon detaljnije analize će donijeti odluku što dalje. To u prijevodu znači da će ga vrlo vjerojatno suspendirati do kraja sezone i da je Vinales već odvozio svoju posljednju utrku s Yamahom.

U Yamahi tvrde da je analiza telemetrijskih podataka pokazala kako je protekle nedjelje, na utrci za VN Štajerske, Vinales nepravilno upravljao motociklom, zbog čega je „mogao znatno ošteti pogonski agregat YZR-M1 motocikla te tako dovesti u opasnost sebe, a potencijalno i druge vozače“. Dakle, nisu rekli što je konkretno radio, ali za pretpostaviti je da je namjerno držao motocikl u blokadi, ili ne ubacivanjem u višu brzinu, ili pak preranim ubacivanjem u niži stupanj prijenosa. Zapravo, skloniji smo povjerovati da je sagriješio ovo drugo.

Vinales suspenzija 2

Zašto bi takvo što učinio? Pa vjerojatno zbog frustracija koje se kod njega gomilaju već godinama, a vjerojatno su eksplodirale (i) za vrijeme ove utrke. Podsjetimo, kod ponovljenog starta utrke, koji se održavao po brzoj proceduri, Vinalesu se prije kruga zagrijavanja ugasio motocikl, pri čemu nas ne bi čudilo da je to bila njegova greška. Zbog toga je morao startati iz boksa, nakon čega, tvrdi, s novim setom guma više ništa nije bilo isto, a žalio se i na rad spojke, elektronike, ploče s instrumentima. Za vrijeme utrke je još dobio i „long lap“ kaznu jer je pet puta prešao preko granica staze, pa je onda u završnici samo kružio stazom na kraju poretka, 5 ili 6 sekundi sporije od vodećih te je još na kraju zadnjeg kruga ušao u boks, umjesto da prođe startno ciljnom ravninom.

Nakon toga je dao i intervju u kojem nije djelovao sasvim uravnotežen te je s umjetnim smiješkom zaključio da više ne može imati povjerenja u momčad Yamahe. Sve je to, u kombinaciji s navodnom željom za uništavanjem pogonskog agregata, bila kap koja je prelila čašu.

Vinales suspenzija 3

Za utrku koja se na istoj stazi vozi ove nedjelje mu neće naći zamjenu, ali za onu iduću moraju. Logično bi bilo angažirati Cala Crutchlowa, ali testni vozač Yamahe bi po planu i u Silverstoneu trebao mijenjati Morbidellija, pa će tako morati naći nekog drugog. A budući da se ne radi o samo jednoj utrci, nego o drugoj polovici sezone, teško je ne pomisliti da bi to mogao biti Dovizioso, koji trenutno testira Apriliju. No, pitanje je bi li takav polugodišnji angažman uopće zanimao njega i/ili Yamahu.

A Vinales? On je već navodno potpisao ugorov s Aprilijom za iduću sezonu. Čak se šaputalo da bi to ovaj vikend trebalo biti i službeno objavljeno, ali ne vjerujemo da će to sad odgoditi. Em nije pravi trenutak, em bi u Apriliji možda mogli i još malo razmisliti…

Vinales suspenzija 4 

P.S.
Iako ne treba odbaciti mogućnost da Yamaha vješto koristi tako stvorenu priliku kako bi se brzo riješila vozača koji je u posljednje tri utrke dva puta završio posljednji, nije teško povjerovati da je Vinales doista pokušavao namjerno uništiti agregat. Uostalom, ne bi mu to bila prva glupost koju je učinio u karijeri, pa ni u posljednjih godinu dana. Recimo, prošle godine je odlučio isključiti „launch control“ na startu utrke u Le Mansu, uvjeren da on zna startati bolje od elektronike, pa je onda katastrofalno krenuo jer nije mogao čuti svoj agregat od buke ostalih MotoGP motocikla oko njega. A na ovoj istoj stazi Red Bull Ring jedini prošle godine nije želio koristiti sustav kojeg je snažno sugerirao Brembo, pa je onda i ostao bez kočnica, te se morao baciti s motocikla, koji je onda demolirao i sebe i ogradu.

 

Vinales suspenzija 5 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp