Motosport

MotoGP: Kako je Binder pobijedio sa slickovima po kiši?

399834 Brad Binder Red Bull KTM MotoGP RC16 Red Bull Ring Spielberg AUT 15 08 2021 12

Iako je ostao bez gripa i bez kočnica, kockanje po kiši mu se isplatilo. No da je utrka potrajala još jedan krug, Binder bi ostao bez podija, ako bi uopće i došao do cilja.

Ovako je ispalo fenomenalno, ali bila bi to odlična utrka za VN Austrije sve i da nekoliko krugova prije kraja nije pala kiša. To tog trenutka se činilo kako će se vjerojatno do posljednjeg zavoja za pobjedu boriti Quartararao na Yamahi, Marquez na Hondi i Bagnaia na Ducatiju. Što ćeš bolje?

A onda su, kakvih 5 ili 6 krugova prije kraja, tmurni oblaci konačno proplakali. U početku samo malo i ne nad svim dijelovima staze, ali i to je bilo dovoljno da se vodeći trojac malo ukoči, pa da ih sustignu Mir sa Suzukijem, Binder s KTM-om i Martin s Ducatijem, kao pobjednik od prije tjedan dana na istoj stazi.

Vn Austrije

Taman kad su se grupirali u vodeću šestorku, u završnom dijelu staze je počeo pljusak. U tom trenutku su ostala još samo tri puna kruga do kraja, pa iako bi čovjek očekivao da će u takvim za njega pogodnim uvjetima tad vodeći Marquez ostati na stazi, on se trznuo i skrenuo u boks po rezervni motocikl, koji je ne samo da je na kišnim gumama, nego je i kompletno podešen za vožnju na mokrom. Na njegov mig su krenuli i svi ostali iz vodeće skupine, osim Bindera koji je u tih nekoliko desetinki odlučio da mu se isplati riskirati i ostati na stazi s kišnim gumama.

Kad se petorka vratila na stazu, njihov zaostatak je bio veći od pola minute i u tom prvom krugu na kišnim gumama se još nisu mogli približiti Binderu. Štoviše, na ulasku u pretposljednji krug, Marquez pada u zavoju broj 1, nakon čega njegovu 11. poziciju preuzima Bagnaia s 32 sekunde zaostatka za Binderom. No, dotad je pljusak već namočio cijelu stazu i sad je Binder u problemima. Slick gume ne samo da ne drže na mokroj stazi, nego su se i ohladile, pa vozi kao da je na ledu. A da stvar bude gora, ostaje i bez kočnica!

 DSC0044

Naime, iako se karbonski prednji diskovi već godinama mogu koristiti i po kiši, Binder je na svom motociklu imao kočioni komplet za vožnju po suhom i vrućem vremenu. Tako oko prednjih diskova nije imao štitnik, koji po hladnom vremenu ili po kiši, otežava hlađenje diskova i drži ih na dovoljno visokoj radnoj temperaturi. Osim toga, Brembo je ove godine, upravo za Red Bull Ring, stazu poznatu po pregrijavanju kočnica, pripremio poseban komplet, koji ne samo da ima orebljena kliješta za bolje hlađenje, nego su bile takve i pločice i srčika karbonskih diskova. Dakle, sve je bilo podređeno tome da se diskovi što bolje ohlade, a to je zadnja stvar koja je Binderu trebala u tom trenutku.

Vozač KTM-a tvrdi da je u posljednjem krugu praktično ostao bez prednje kočnice, i da mu je preostalo koristiti samo stražnju (s čeličnim diskom). No, zbog toga mu se opasno zanosio stražnji kraj, što se krasno vidjelo na kočenju za zavoj broj 3.

 DSC0445

Istovremeno, Bagnaia. Martin, Mir i Quartararo su uz kišne gume imali i karbonske kočnice prilagođene za kišu, sa štitnicima diskova. Osim toga, s kišnim gumama su imali i puno bolji tempo od Bindera, što im je dodatno pomoglo da karbonske diskove drže na radnoj temperaturi.

Na ulasku u posljednji krug, Bagnaia još uvijek ima 27 sekundi zaostatka za Binderom i osmoricu vozača na slickovima između sebe i njega. U posljednja dva sektora su Bagnaia, Martin i Mir prošli svakog od njih, kao da ovi stoje, i imali za 15 sekundi bolje vrijeme od Bindera. Ali to im nije bilo dovoljno. Čak i kad su ga kaznili s 3 sekunde jer je u posljednjem zavoju, jedva se držeći uspravno, prešao preko granica staze, Binder je uvjerljivo došao do druge pobjede u karijeri. I to na domaćoj utrci za KTM, ispred Bagnaie, Martina i četvrtog Mira. No, da je utrka potrajala još jedan krug, ili da je kiša počela krug ranije, Binder ne samo da ne bi pobijedio, nego bi vjerojatno ostao i bez podija. Ako bi uopće mogao taj krug završiti bez pada.

399846 Brad Binder Red Bull KTM MotoGP RC16 Red Bull Ring Spielberg AUT 15 08 2021 23

Ovako je u svom tom komešanju naizgled najviše izgubio Quartararo. Iako je ušao u boks zajedno s Marquezom, Bagnaiom, Martinom i Mirom, po mokrom asfaltu ih nije mogao pratiti. I tako su sa slick utrkama taman prije njega prošli ciljem Marini i Lecuona, dok je Francuz bio sedmi, pa je izgubio bodove u odnosu na Bagnaiu i Mira, koji su sad poravnati na drugom i trećem mjestu ukupnog poretku.

No, bodovna prednost Quartararoa je zapravo porasla jer je Zarco, njegov zemljak i dotad drugi u ukupnom poretku, utrku završio padom puno prije nego je počela kiša. Dakle, Quartararo je i igranjem na sigurno odradio još jedan mali korak prema osvajanju titule prvaka, no svejedno će se svesrdno nadati da zadnjeg vikenda u kolovozu neće padati kiša. Za što u Silverstoneu definitivno nema nikakve garancije.

Quartraro Rossi VN Austrije 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 11 od 18 planiranih utrka)

1. F. Quartararo – Yamaha – 181 bod
2. F. Bagnaia – Ducati – 134
3. J. Mir – Suzuki – 134
4. J. Zarco – Ducati – 132
5. J. Miller – Ducati – 105
6. B. Binder – KTM – 98
7. M. Vinales – Yamaha – 95
8. M. Oliviera – KTM – 85
9. A. Espargaro – Aprilia – 67
10. J. Martin – Ducati - 64
11. M. Marquez – Honda - 59

 DSC0639

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp