Motosport

Darryn Binder izravno iz Moto3 u MotoGP!

Darryn Binder Yamaha 1

Dosad je samo Jack Miller iz klase Moto3 izravno uletio u MotoGP. Sad će to učiniti i mlađi brat Binder, kao vozač satelitske momčadi Yamahe.

Bilo bi to ogromno iznenađenje da se o transferu mlađeg Bindera ne priča još od ljeta, odnosno od trenutka otkad je objavljeno da se Petronas kao sponzor povlači iz MotoGP-a i iz istoimenih momčadi u sve tri klase. Zbog toga je Razlan Razali za iduću godinu morao osnovati novu momčad RNF te ugasiti Moto3 i Moto2 pogon. No Darryn Binder je navodno imao čvrsti ugovor da za iduću godinu napreduje iz Moto3 u Moto2 unutar te iste momčad i čini se da se Razali nije mogao lako izvući iz tog ugovora, pa mu je ponudio mjesto na MotoGP motociklu.

Yamaha se s time složila, a prema nekim izvorima su se čak i zalagali za Bindera, kad su već ostali bez drugih opcija. No zanimljivo je da je Yamaha ugovor sa satelitskom momčadi RNF potpisala samo za iduću sezonu, uz opciju produženja za 2024. I Binder ima ugovor samo za 2022. godinu, no to je za rookie vozače uobičajeno, s time da i on ima opciju za produžetak ugovora za 2023. Već se od ranije zna da će prvi vozač te RNF momčadi biti Andrea Dovizioso, koji će imati na raspolaganju novu Yamahu M1, dok bi Darryn Binder trebao voziti „rabljeni“ motocikl.

40 darryn binder saf dsc5112.gallery full top md

23 godišnji Darryn Binder vozi svoju već sedmu sezonu u klasi Moto3, a dosad se može pohvaliti samo jednom pobjedom, do koje je došao prošle sezone u Barceloni. Trenutno je 6. u poretku i to mu je dosad najbolja sezona u klasi Moto3, a iako svojom ukupnom statistikom uopće ne djeluje kao netko tko je zaslužio svoje mjesto na MotoGP motociklu, ipak se teško dojmu da je njegov potencijal veći od onog što pokazuju dosadašnji rezultati. Jasno, biti će to ogroman skok za njega, s motocikla s jednim cilindrom i kakvih 60 KS na motocikl sa 4 cilindra i skoro 300 KS, ali upravo se Yamahin stroj pokazao nekako najboljim za rookie vozače.  

U svakom slučaju, uz španjolsku braću Marquez i Espargaro, iduće godine će u MotoGP-u biti i braća Binder iz Južnoafričke Republike. S time da je stariji brat Brad Binder bitno uspješniji, kao prvak klase Moto3 iz 2016. godine, viceprvak klase Moto2 iz 2019. i dvostruki pobjednik u klasi MotoGP, sve na KTM motociklima.

Darryn Binder Yamaha 2 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp