Motosport

Dvostruki obrat u Misanu: Quartararo je MotoGP prvak

Misano 2 21 0

Nakon subotnjih kvalifikacija, izgledalo je da Quartararo neće već u Misanu osvojiti naslov. Štoviše, pet krugova prije kraja je izgledalo da bi se situacija mogla i malo zakomplicirati za njega. A onda…

Ove godine je Quartararo 14 puta startao iz prvog i jednom iz drugog reda. A sad je, u utrci u kojoj je mogao potvrditi osvajanje naslova prvaka, startao s tek 15. pozicije. Da stvar bude kompliciranija za njega, Bagnaia je, kao jedini preostali konkurent za naslov, četvrti puta zaredom kretao s prve pozicije. I ne samo to, nego su po prvi put u povijest vozači Ducatija okupirali cijeli prvi startni red, pa ja Bagnaia mogao računati s time da će mu leđa čuvati timski kolega Miller i dobar prijatelj Marini.

Misano 2 21 3

I doista, Jack Miller se nakon starta pozicionirao iza Bagnaie i štitio ga od nasrtljivog Marca Marqueza. Međutim, obojica tvorničkih vozača Ducatija su izabrali najtvrđu smjesu prednje gume, a umjesto da poraste, temperatura asfalta je pala. I tako je u četvrtom krugu, u uvijek kritičnom zavoju broj 15, prvom lijevom nakon dugo vremena, pustila nedovoljno zagrijana prednja guma Jacka Millera i on je izletio sa staze. Nakon toga se Marc Marquez zalijepio za Bagnaiu, i nije ga puštao, iako ga nije ni pokušavao napasti.

Istovremeno, Quartararo se malo pomalo probijao kroz poredak. Pomagalo mu je to što na ovogodišnjem Yamahinom motociklu ima bolji osjećaj za prednji kraj, pa može i lakše pretjecati, a uz to su i popadali neki vozači ispred njega, pa se tako u 19. krugu progurao do 5. pozicije. I činilo se da neće moći dalje od toga, jer Oliviera mu je s KTM-om bježao 8 sekundi.

Misano 2 21 5

Da je kojim slučajem ostalo tako, uoči pretposljednje utrke u Portimau, Quartararo bi umjesto dotadašnja 52 imao 38 bodova prednosti. Ali dakako da nije ostalo tako. U samoj završnici utrke Bagnaia pojačava tempo i pokušava pobjeći Marcu Marquezu na sigurnu udaljenost. I taman kad se činilo da je slomio Marqueza, Bagnaia pada u 15. zavoju, istom onom u kojem je na početku utrke posrnuo i njegov timski kolega Miller.

U tom trenutku je sve postalo jasno. Quartararo je mogao mirno skrenuti u boks i početi slaviti osvajanje naslova. Ali dakako da nije, nego je ostao na stazi do kraja utrke. Samo krug kasnije pao je i Oliviera, te je izgledalo da će Quartararo čak i stajati na pobjedničkom podiju uz pobjednika Marca Marqueza i njegovog timskog kolegu Pola Espargaroa. No, onda se u kadru odnekud pojavio rookie Enea Bastianini, koji je startao uz Quartararoa, sa 16. pozicije, a onda ga sustigao taman u zadnjem krugu i prošao kraj novog svjetskog prvaka u posljednjem desnom zavoju. Tako je Bastianini ponovio uspjeh od prije pet tjedana, kada je također bio treći, na prvoj od dvije utrke u istom ovom Misanu.

 A9X5560 UC347004 High

Svejedno, slavlje Quartararoa je moglo početi. Zapravo, bila je to dosad vjerojatno najspektakularnije proslava titule u krugu za hlađenje. Sa samo 22 godine i 182 dana na svojim plećima, Fabio Quartararo je šesti najmlađi prvak u kraljevskoj klasi, a treći najmlađi, iza Marqueza i Stonera, ako računamo samo MotoGP eru. Uz to, Quartararo je i prvi francuski prvak u kraljevskoj klasi, te je prekinuo niz za španjolskim prvacima koji traje još od 2013. godine. I to je učinio na doista uvjerljiv način, dvije utrke prije kraja sezone, s 5 pobjeda, još 5 podija i 5 „pole positiona“. Iako je i prošle godine, u svoju tek drugu MotoGP sezonu, krenuo s dvije pobjede, na kraju se slomio pod pritiskom i završio kao tek 8. u ukupnom poretku, da bi se ove godine, po prvi put kao tvornički vozač, vratio mentalno čvrst i fokusiran na osvajanje titule.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP
(nakon 16 od 18 utrka)

1. F. Quartararo – Yamaha – 267
2. F. Bagnaia – Ducati – 202
3. J. Mir – Suzuki – 175
4. J. Zarco – Ducati – 152
5. J. Miller – Ducati – 149

201522132013 

Dojma smo da osvajanje titule od strane Quartararoa zapravo nikad nije ni dovedeno u pitanje, no isto smo mislili za Remmyja Gardnera u klasi Moto2, pa se to nakon njegova pada u Teksasu to itekako promijenilo. Zapravo, na ulasku u drugu polovicu utrke u Misanu, Gardner se našao u nezavidnoj poziciji. Njegov timski kolega i jedini konkurent Raul Fernandez je nakon 14. kruga bio u vodstvu, a Gardner se mučio tek na 8. mjestu i još je k tome dobio obavijest da mora odraditi i „long lap“ kaznu.

No samo pola kruga kasnije, Raulu Fernandezu je zablokirala prednja guma na kočenja i tako je ovaj senzacionalan rookie pao, prepustivši pobjedu Samu Lowesu, koji je slavio ispred svog timskog kolege Augusta Fernandandeza, dok je Aron Canet bio treći. Gardner je ciljem prošao s popriličnih 14 sekundi zaostatka, ali je osvojio važnih 9 bodova za sedmo mjesto i tako svoju prednost u odnosu na Raula Fernandeza udvostručio na 18 bodova. Daleko je to do toga da bude siguran, jer još je 50 bodova u igri, no nakon što je nekoliko utrka gledao kako se njegova prednost samo topi, Australac sad ipak nešto lakše diše.

TRENUTNI POREDAK:

Moto2
(nakon 16 od 18 utrka)

1. R. Gardner – Kalex – 280
2. R. Fernandez – Kalex – 262
3. M. Bezzecchi – Kalex – 206
4. S. Lowes – Kalex – 165
5. A. Fernandez – Kalex - 151

 dsc6930.gallery full top md 

U klasi Moto3 se situacija dodatno zakomplicirala. Ukupno vodeći Pedro Acosta je nakon pet lošijih utrka konačno stajao na podiju, ali tek kao treći, dok je Denis Foggia došao do sad već pete pobjede ove sezone i šestog uzastopnog podija. U posljednjih 6 utrka Foggia je svoj zaostatak reducirao s čak 97 na samo 21 bod i sad je već itekako upitno može li rookie Acosta sačuvati prednost do samog kraja i osvojiti naslov Moto3 prvaka već iz prvog pokušaja.

TRENUTNI POREDAK:

Moto3
(nakon 16 od 18 utrka)

1. P. Acosta – KTM – 234
2. D. Foggia – Honda - 213
3. S. Garcia – GasGas - 168
4. J. Masia – KTM – 155
5. R. Fenati – Husqvarna - 147

Misano 2 21 6

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp