Motosport

Otkriveni detalji za Ducati MotoE motocikl

DUCATI MOTOE 2 UC407308 High

Djeluje kao vrhunski natjecateljski stroj, no može li električni Ducati biti brži barem od Moto3 motocikla?

Iako je prošlo manje od godinu dana otkad je na sveopće iznenađenje objavljeno da će od 2023. Ducati zamijeniti Energicu kao ekskluzivnog dobavljača 18 motocikala za MotoE prvenstvo, inženjeri tvrde da je odrađeno već kakvih 75% posla na razvoju električnog prototipa V21L. A Claudio Domenicali, prvi čovjek Ducatija, će pridodati da su rezultati koje su postigli iznenađujuće dobri.

DUCATI MOTOE 3 UC407306 High

I zato su se odlučili pohvaliti konkretnim brojkama. Dakle, elektromotor je, po zahtjevima Ducatija razvio vanjski partner, i on teži 21 kg te se vrti do 18.000 o/min, isporučujući 110 kW (150 KS) što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 275 km/h na stazi u Mugellu. Glavnu razlika u odnosu na uobičajena rješenja za elektrocikle predstavlja paket baterija, koji nije pravokutnog nego nepravilnog oblika, kako bi forma u potpunosti pratila konture središnjeg dijela motocikla. Baterije su sastavljene od 1.152 cilindričnih ćelija tipa 21700, što rezultira kapacitetom od 18 kWh i mogu se napuniti na 80% za 45 minuta.

DUCATI MOTOE 40 UC407311 High

Pritom baterije i elektromotor imaju odvojene sustave za optimalno hlađenja tekućinom, a kako bi se izvukao maksimum, sve to funkcionira na visokom naponu od 800 V. Sasvim očekivano, kućište baterija ima i glavnu nosivu ulogu, odnosno predstavlja zamjenu za središnji dio okvira, s time da se, kao i na Panigaleu V4, naprijed nalazi kratki aluminijski okvir, tek nešto veći od same glave okvira. Rep motocikla pak je izrađen od karbonskih vlakana, dok je stražnja vilica od aluminija te je geometrijom slična onoj na MotoGP motociklu. Öhlins prednja vilica, stražnji amortizer i amortizer volana su natjecateljskih specifikacija, dok kompletni kočioni sustav, s čeličnim diskovima, isporučuje Brembo.

DUCATI MOTOE 1 UC407304 High

Gdje je sve to u usporedbi s dosad korištenim Energica MotoE motociklom baziranom na serijskom modelu Ego? Snagom su tu negdje, a s obećanih 225 kg V21L bi trebao biti nekih 20 kg lakši od Energica motocikla, koji je bitno smršavio za svoju posljednju MotoE sezonu. S druge strane, ta razlika u težini sigurno jednim dijelom proizlazi i iz baterija, koje su kod Ducatija za 2 kWh manjeg kapaciteta. Hoće li to biti dovoljno da se, ovisno o stazi, i dalje voze utrke u trajanju od 8 krugova ili će se morati skratiti za jedan krug? U svakom slučaju, Ducatijev motocikl je atraktivniji, a očekujemo da će biti i barem malo brži jer je ovdje ipak riječ o pravom natjecateljskom prototipu, a ne dorađenom serijskom motociklu.

I sve to izgleda lijepo i krasno, ali uzmite u obzir da su dosad MotoE motocikli bili sporiji po krugu i od Moto3 motocikala, koje pokreću jednocilindrični agregati od 250 ccm i kakvih 60 KS. Za jedan Ducati bi svakako trebao biti imperativ da se to promijeni od 2023. nadalje.

DUCATI MOTOE 5 UC407282 High

 

DUCATI MOTOE 13 UC407316 High

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp