Motosport

Intervju: Miyazawa - V4 ne razvijamo samo za MotoGP

20241009 121921

Kao jedan od čelnika Yamahe za Europu, Shun Miyazava nam je u razgovoru otkrio zanimljive detalje o prelasku na V4 agregat u MotoGP-u. A možda i šire.

Tvrtka TM Zagreb, kao zastupnik Yamahe za Hrvatsku, je u svojem poslovnom prostoru, za stručne novinara iz Hrvatske i Slovenije, organizirala razgovor s jednim od vodećih ljudi Yamahe u Europi. Gospodin Shun Miyazawa ima titulu Division Manager – Powered Two Wheeler, pa iako se njegov posao prvenstveno odnosi na serijske motocikle, o čemu je itekako zanimljivo pričao, razgovor vjerojatno nije ni mogao početi drugačije nego s pitanjima vezanim uz najavljeni prelazak na agregate s V4 konfiguracijom u MotoGP prvenstvu. To bi bila tektonska promjena, jer Yamaha je od početka MotoGP ere, a to znači više od dva desetljeća, vjerna rednom četverocilindričnom agregatu (donja fotografija). I pritom nam je gospodin Miyazawa dao naslutiti da bi V4 stroj mogao nekog dana osvanuti i na kakvom serijskom motociklu.

Yamaha M1 MotoGP agregat 2017

Shun Miyazawa: Nismo zadovoljni performansama MotoGP motocikla ove godine. Znamo kako smo se našli u ovoj situaciji. Još nismo 100% sigurni da je konfiguracija agregata glavni razlog za to. Ipak, ako pogledate tko pobjeđuje i tko je dobro napredovao posljednjih godina, onda dođete do ideje da je možda i za nas stiglo vrijeme da istražimo drugačiju konfiguraciju. To je gospodin Lin Jarvis komentirao prije nekoliko tjedana.

MEYMm 2024 12 GP Aragon 103831

Moto Puls: Prošlog tjedna u Motegiju je Alex Rins izjavio da se nada V4 motociklu već tako brzo kao što je to sredina iduće godine. Djeluje kao da bi to bilo prebrzo. Ili već imate taj motocikl?

Shun Miyazawa: Vrijeme još nije potvrđeno. O tome se vode rasprave. Ali ako znate kompaniju Yamaha, onda znate da nećemo ništa reći ako to već nemamo spremno. Činjenica da je Jarvis izjavio što radimo pokazuje da smo već napredovali i sve ovisi o nama. Razvijamo i takav agregat za nova pravila 850 (stupaju na snagu 2027., op.a.). Još jednom, ne govorimo o nečemu, ako ništa nemamo. Jer mi smo jako sramežljivi. Yamaha je dala tu izjavu jer postoji predanost i samopouzdanje.

20241009 121903

U nastavku razgovora je dao naslutiti kako nije isključena mogućnost da se u budućnosti V4 agregati počnu ugrađivati čak i u neki serijski sportski model.

Shun Miyazawa: Ono što mogu komentirati je da investiranje u utrkivanje nije samo investicija da bi se pobijedilo u utrci. Danas više nismo u toj luksuznoj fazi da trošimo puno sredstava i koristimo pametne inženjere da razvijaju samo natjecateljski agregat. Vrijeme i trud kojeg moraš uložiti u izdržljiv natjecateljski agregat visokih performansi ne može se opravdati tako da ga staviš samo na MotoGP motocikl.

Inače, Yamaha je već koristila V4 agregat u klasi 500, tijekom dobrog dijela 80-ih i cijelih 90-ih godina (donja fotografija), odnosno do početka MotoGP ere. No to su bili bitno drugačiji dvotaktni strojevi.

YZR 500 1998

fbmp ytmp imp