Novosti

Dakar 2010.

DakarMNedavno donešeno kontroverzno pravilo kojim se već od sljedeće godine na najpoznatijem rally-raid natjecanju zabranjuje nastup motocikala zapremine veće od 450 ccm malo je ublaženo.


Pravilo kojim se već od 2010. godine na reliju Dakar nastup zabranjuje motociklima zapremine veće od 450 ccm, podiglo je dosta prašine, te je istog trenutka uzrokovalo povlačenje KTM-a. Ne čudi stoga da su mjesec dana kasnije prihvaćeni neki amandmani, kojim se cijeli proces malo usporava.
Prema tom su prvotnom pravilu, motocikli veće zapremine mogli još iznimno nastupiti i 2010. godine, no samo ako su opremljeni restriktorom za smanjenje snage. Prema dopunama tog pravila, vlasnici takvih motocikala neće trebati stavljati restriktore na svoje motocikle, no samo ako se radi o amaterima, odnosno ako se na nalaze na ASO-ovom popisu eletnih vozača koji sadrži tridesak imena.

Dakle, elitni vozači motocikala morat će 2010.  koristiti restriktore, dok će im 2011. u potpunosti biti zabranjen nastup na motociklima zapremine veće od 450 ccm. Amateri će još i 2011, moći nastupiti s modelima veće zapremine, no tada će i oni morati koristiti restriktore koji bi performanse njihova motocikla doveli na razinu slabije klase. Od 2012. motocikli zapremine veće od 450 ccm biti će u potpunosti zabranjeni.
Više u ovoj kategoriji: « Yamaha YZ450F Utrka Pikes Peak »
fbmp ytmp imp