Novosti

Yamaha YZ450F

Agregat napravljen za zavoje

 

YZ450F1MRevolucionaran agregat okrenut naopako, ubrizgavanje goriva, samo 4 ventila te potpuno novi aluminijski okvir glavne su novosti najjačeg Yamahinog terenskog motocikla za 2010.

Yamaha tvrdi da se utrke dobivaju i gube u zavojima, te su stoga dizajnirali ovaj potpuno novi i revolucionaran agregat koji će svojom pozicijom pridonijeti većoj okretnosti motocikla i davati mogućnost ranijeg otvaranja gasa.YZ450F2M

Yamaha se prva usudila pustiti jedan takav agregat u serijsku proizvodnju jednako kao što je bila smjela to učiniti i sa revolucionarnim agregatom koji sada ugrađuje u R1 a kojeg je posudila sa MotoGP natjecanja. Doduše, ovakvo rješenje zakrenute termičke grupe za 180 stupnjeva već je predstavila prije mnogo godina maloserijska marka VOR na svom prototipu od 250 ccm, o čemu smo pisali u nekoliko navrata u izvještajima sa sajmova, no ono nikada nije doživjelo serijsku proizvodnju.

YZ450F3MOsim agregata kompletno okrenutog naglavačke i cilindar je nagnut prema nazad što optimizira centralizaciju masa. Novi YZ 450 F ide i korak dalje pa su mu tehničari podarili i ubrizgavanje goriva koje je zamijenilo dosadašnji rasplinjač. Ubrizgavanje montirano s prednje strane agregata trebalo bi dovesti hladniju smjesu do komore a sve s ciljem njene efikasnosti.

Treća novost je ugradnja agregata sa 4 ventila umjesto dosadašnjih 5. Kako se prošle godine i R1 vratio na rješenje sa 4 ventila, u Yamahi su se odlučili to napraviti i na cross varijanti.

Četvrta velika novost je novorazvijeni okvir od aluminija sa dvije razdvojene grede potpuno novog dizajna. Različit tip aluminija za zasebne segmente daje mu optimalan balans između čvrstoče i gibljivosti. Sada je i agregat dobio niže težište, a mnogi dijelovi poput poklopca glave cilindra, poklopca spojke i uljnog filtera sada su od magnezija. Iako je zapremina ostala ista, provrt je povećan za 2 mm, a hod smanjen za 2,6 mm. I kompresija je povećana sa 12.3:1 na 12.5:1.YZ450F4M

Kako bi mogli iskoristiti sve prednosti ubrizgavanja Yamahini vozači od sada mogu koristiti YZ Power Tuner dodatak kako bi optimizirali snagu kakvu trebaju u datom trenutku. Snaga može biti linearnija ili agresivnija, jača na nižim ili višim okretajima, po želji vozača. Rukovanje Power Tunerom je krajnje jednostavno i ne zahtjeva priključenje na laptop. Vozač može napraviti izmjene na licu mjesta obzirom na vrijeme te promijenjene uvjete na stazi, kao što su kiša itd.

YZ450F5MPromjene je doživio i ovjes. Osim unutrašnjih promjena u cilju većeg kapaciteta, prednja vilica produljena je za 10 mm.

Kompletno je nov i vanjski dizajn koji je sada zašiljeniji, nove su grafike, a obruči kotača su crni.

Više u ovoj kategoriji: « Suzuki Dakar 2010. »
fbmp ytmp imp