Novosti

Dakar 2013: 7. etapa

slikaXX
Problemi s mjenjačem usporili su Despresa, no zato je zabljesnuo njegov timski kolega Caselli

Sedma etapa je vodila iz Čilea u Argentinu preko Anda, pri čemu su na poveznici natjecatelji umalo dotaknuli i 5.000 m nadmorske visine. Cijeli se brzinski ispit odvijao iznad 3.000 m, no ako je vozačima i motociklima nedostajalo kisika, istovremeno nije nedostajalo iznenađenja.

Na takvoj se iznimno brzoj i za navigaciju ne baš zahtjevnoj etapi najbolji snašao američki vozač Kurt Caselli, koji je u posljednji tren upao u momčad KTM-a kao zamjena za Comu. Vozeći prosječnom brzinom od 117 km/h, Caselli je na svom prvom Dakaru došao i do prve etapne pobjede, no važnije od toga je da njegov momčadski kolega Despres nije mogao ubaciti u 5. brzinu. Zbog toga je branitelj naslova i četverostruki pobjednik izgubio skoro 12 minuta u odnosu na Paina, koji je etapu završio kao 3. najbrži i tako sa svojom Yamahom ostao u vodstvu.

Budući je Pain odvezao isto vrijeme kao i Lopez (KTM), razmak između njih dvojice ostaje neprominjen, no sada je Lopez odmah iza njega na drugom mjestu u ukupnom poretku. U odnosu na njih, Casteu (Yamaha) je izgubio skoro 2 minute, ali i dalje drži treće mjesto.

Faria se popeo na četvrto mjesto, dok je njegov timski kolega Despres, zbog spomenutih problema s mjenjačem, pao na peto mjesto u ukupnom poretku, s time da dodatnu komplikaciju za njega predstavlja što se radi o maratonskoj etapi, što znači da preko noći nije mogao računati na pomoć mehaničara. Ipak, uz pomoć momčadskih kolega, Despres je mogao preseliti ispravan pogonski agregat s drugog KTM-ovog motocikla.

Vozači Husqvarne i Honde nisu imali svoj dan, tako da je Botturi (Husqvarna) pao na 9. mjesto i sada ima više od pola zaostatka, baš kao i Hondin dvojac Esquerre i Rodrigues koji slijede odmah iza njega.

Nažalost, 7. etapa je odnijela i život francuskog motociklista Thomasa Bourgina, Nesreća se nije dogodila na samom brzinskom ispitu nego na poveznici koja je asfaltiranom cestom vodila natjecatelje prema granici s Argentinom. Nesretni Bourgin se izravno sudario s automobilom čileanske policije i preminuo na mjestu događaja. Okolnosti nesreće još nisu razriješene.

Trenutni poredak (nakon 7. etapa)
1. Pain – Yamaha – 17h.28:17
2. Lopez – KTM - + 6:06
3. Casteu – Yamaha - + 6:37
4. Faria – KTM – +9:42
5. Despres – KTM - +14:07






Više u ovoj kategoriji: « Curenje koje nas zanima MotoGP »
fbmp ytmp imp