Novosti

Koncept: Hero Hastur 620

Uvodna-Hero-Hastur

Indijski „demon" ima sve što treba da privuče pažnju Europljana. No, pitanje je da li se tvrtka Hero može i hoće zamarati probirljivim tržištima, gdje se teži savršenstvu, a motocikli se, za razliku od Indije, prodaju na kapaljku

Iako je u „razvijenom" svijetu gotovo nepoznata, tvrtka Hero drži otprilike polovicu ogromnog tržišta Indije, što je automatski dovoljno da se nametne kao jedan od najvećih proizvođača motocikala na globalnoj razini. Broj godišnje proizvedenih primjeraka broji se u milijunima, no velika većina otpada na motocikle do 150 ccm, dok vrhunac trenutne ponude čini model Karizma sa 223 ccm.

U tom se smislu koncept Hastur 620 čini ogromnim odmakom s kojim tvrtka Hero ne samo da bi otvorila novu stranicu, nego bi započela pisati neku sasvim novu knjigu. Dakako, daleki je put do toga da se Hastur 620 pretvoriti u serijski model, a i onda je veliko pitanje bi li uopće mogao biti dovoljno jeftin da se oni koji mjerkaju Yamahu MT-07 ili Kawasaki ER-6n upuste u avanturu kupnje indijskog motocikla.

Vjerojatno bi se mogla tražiti simbolika u tome što su kod odabiranja imena zavirili baš u japanski rječnik i odabrali pojam hastur, što navodno znači „demon", no nema sumnje da takvo ime savršeno odgovara atraktivnom dizajnu. Dodatnu dozu privlačnosti daje i rešetkasta izvedba okvira i stražnje vilice, u čemu su navodno svoje prste imali i inženjeri američke tvrtke EBR (Erik Buell Racing), koju je prošle godine Hero uzeo pod svoje veliko krilo.

Tehnički gledano, najzanimljiviji detalj je paralelni dvocilindrični agregat, koji je nosivi element, a uz posebnu i patentiranu izvedbu glave ima i neka tipično natjecateljska rješenja, kao što su kontra rotirajuće koljenasto vratilo i kazetni mjenjač. Osim toga, obećanih 80 KS premašuje očekivanja za dvocilindrični motocikl te klase i zapremine, a slično vrijedi i za najavljene performanse, koje djeluju pomalo ambiciozno. Više konkretnih podataka o zanimljivoj indijskom „streetfighteru" pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp