Novosti

Koncept: Hero RNT

Uvodna546x300

Dizel skuter s hibridnim pogonom na oba kotača? Zvuči dovoljno zanimljivo da privuče pažnju, čak i ako je riječ o dostavnom vozilu po mjeri kaotičnog prometa jugoistočne Azije.

 

Nakon skupog razvoda od Honde, flerta s Ducatijem i ulaska u brak s Erik Buellom (odnosno njegovom tvrtkom EBR), indijska marka Hero ubrzano razvija nove ideje. Komercijalni modeli se još uvijek baziraju na jednostavnom dizajnu i isto takvoj Hodninoj mehanici, no zato njihove vizije bliske budućnosti plijene pažnju.

 

Iako smo nešto slično vidjeli na Derbijevom konceptu dostavnog skutera Rambla, od kojeg se sasvim odustalo, simpatični Hero RNT djeluje vrlo originalno, a ta je osebujnost još izraženija kada pridodamo da bi u nastavku imena trebao imati oznaku 150 TDi. Da, RNT bio trebao pokretati mali dizel motor od 150 ccm, koji bi se zahtjevnija tržišta opremao i turbo punjačem.

 

I ne samo to, u planovima je i hibridna verzija s elektromotorom smještenim u prednjem kotaču, što znači da bi RNT imao pogon na oba kotača. U skladu s načinom prometovanja u Indiji i sličnim zemljama, RNT je već u startu prilagođen prijevoza tereta, a moći će se opremiti snažnijim generatorom i tako predstavljati izvor električne energije tamo gdje suvremena infrastruktura još nije stigla.

 

Iako, dakle, Hero još uvijek proizvodi modele koji su Europljanima sasvim nezanimljivi, RNT i još neki nedavno predstavljeni koncepti pokazuju kako imaju duha te su kao takvi osjetno zanimljiviji i smisleniji od proizvoda kineskih proizvođača, koji su se posvetili samo lošem kopiranju. Uostalom, KTM već proizvodi neke model u Indiji, a uskoro će njihovim stopama krenuti Harley-Davidson i BMW.

fbmp ytmp imp