Novosti

In memoriam: Massimo Tamburini

Tamburini

Preminuo je najveći umjetnik među konstruktorima motocikala. Suosnivač Bimote, otac legendarnog Ducatija 916 i uvijek mlade MV Aguste F4

 

Nakon kratke i teške borbe s rakom pluća, 6. travnja je preminuo Massimo Tamburini. U svojih 7 desetljeća života, Tamburini je ostavio neizbrisiv trag kao inženjer, ali i kao dizajner. 1973. godine je zajedno s dvojicom prijatelja osnovao Bimotu, no kad je prijateljstvo puklo, pridružio se Claudiu Castiglioniju (lijevo na fotografiji), koji je upravo podizao na noge svoju Cagiva grupu.

 

Prvi grandiozan rezultat njihova rada bio je Ducati 916, kojeg je i vizualno i mehanički zamislio baš Massimo Tamburini, iako je dio zasluga za prekrasan dizajn sebi pripisivao i Piere Terblanche, njegov učenik, a kasnije glavni neprijatelj. Kada je Texas Pacif Group postao vlasnik Ducatija, Tamburini je ostao vjeran Castiglioniju te je u tišini razvijao motocikl koji će ponovo oživjeti marku MV Agusta. Kad je predstavljen, F4 je osvojio svijet svojom ljepotom, a Tamburini je na istoj mehaničkoj osnovi razvio i Brutale. Kad je Harley-Davidson nakratko preuzeo MV Agustu, Tamburini se počeo polako udaljavati od Claudia Castiglionija, koji je u međuvremenu također umro, a posljednji motocikl na kojem je ostavio svoj trag je F3 675.

 

U idućem broju Moto Pulsa pročitajte više o mehaničkim i umjetničkim remek djelima koje je Massimo Tamburini ostavio iza sebe.

fbmp ytmp imp