Novosti

Novitet: Yamaha YZF-R25

Uvodna1

Model za Europu će se vjerojatno razlikovati, no i ova „indonezijska" verzija daje naslutiti konture novog Yamahinog sportaša iz A2 kategorije.

 

Iako su iz Yamahe još prije nekoliko mjeseci najavili kako će model YZF-R25 biti isti na praktično svim tržištima, uz tu razliku da će na jednima predstavljati uvodni sportski model, a na drugima vrhunac ponude, nekoliko je razloga zbog kojih nam se čini da tome možda i neće biti baš tako.

 

Za početak tu je pitanje cijene. Prva verzija modela YZF-R25 netom je predstavljena za golemo indonezijsko tržište, gdje će predstavljati Yamahin „kraljevski" model, no tamošnju konkurenciju predstavljaju jeftini motocikli, tako da mogu proći i „jeftina" rješenja kao što su klasična prednja vilica i isto takva kočiona kliješta.

 

Iako mu to nije potrebno, europski kupac će rado platiti upside-down vilicu i radijalna kočiona kliješta. Uostalom, i slabiji model YZF-R125 ima te detalje, a time bi odmah u startu preskočili Ninju 300 i CBR 300R, što bi dalo dodatnu patinu ulasku Yamahe u za njih potpuno novi segment.

 

Gledamo li najizravnije konkurente iz Kawasakija i Honde, upada u oko i to da je kod njih u igri i 50 ccm veća zapremina. Doduše, načuli smo blasfemične glasine o ugradnji mehaničkog kompresora, no u realnom svijetu je ipak dramatično izglednije da za europske kupce redni dvocilindraš nabubri do kakvih 300 ccm. U najgorem slučaju, ostat će na „indonezijskih" 249 ccm i 36 KS pri 12.000 okr/min što je primjetno više od jednocilindričnog CBR-a, skoro pa na razini dvocilindričnog Ninje, ali i osjetno manje od jednocilindričnog KTM-a RC 390.

 

Sve bi trebalo biti poznato relativno skoro. Ionako europska verzija već sada pomalo kasni u odnosu na ranije najave, što je dodatan razlog da vjerujemo kako će se razlikovati od modela za Indoneziju. Uostalom, da je taj „globalni" model trebao doista biti jednak za sva tržišta, onda bi ga valjda odmah predstavili na svjetskoj razini, a ne samo za Indoneziju. Bez obzira na to što je sa 7 milijuna prodanih dvokolica godišnje indonezijsko tržište toliko važno japanskim proizvođačima da je to egocentričnom europskom kupcu teško zamislivo.

fbmp ytmp imp