Novosti

Koncept: BMW Concept Roadster

uvodnaConceptRoadtser

Zasad je riječ samo o atraktivnom konceptu, ali prije godinu dana je isto vrijedilo i za Concept Ninety, koji je u međuvremenu postao serijski motocikl.

 

Ako BMW S 1000 R svojim dizajnom i nije uspio u potpunosti ispuniti cipele serijskog „streetfightera", onda bi Concept Roadsteru one mogle biti i pretijesne. Iz gotovo svakog dijela ovog koncepta pršti agresija, a borbeni stav je dodatno naglašen minimalističkim repom motocikla i vizualnim premještanjem težišta sasvim na prednji kraj.

 

Nekoliko je stvari po kojima Concept Roadster odskače od svih dosadašnjih BMW motocikala, a posebno onih pokretanih bokser agregatom. Za početak tu je malena prednja maskica u koju je inkorporirano svjetlo nepravilnog oblika u potpunosti izrađeno u LED tehnologiji. Zatim je tu „skrivanje" pogonskog agregata kakvo još ni izbliza nismo vidjeli kod „golih" motocikala s bokser agregatom. S gornje i prednje strane ga prekrivaju plastične oplate, s donje strane ispušni lonac, koji odmah služi i kao spojler, dok su glave skrivene plastičnim štitnicima inspiriranim klizačima za koljena na kožnim kombinezonima.

 

No, najdramatičniji detalj je ekstremno minimalistički stražnji kraj, koji svojom tankom izvedbom pomalo podsjeća na trial motocikle. U tom je dijelu nemoguće ne povući paralelu i s MV Agustom Brutale 800 Dragster, no mora se priznati da je u BMW slučaju ipak ljepše zaviriti ispod repa i ugledati maleno stražnje svjetlo inovativnog oblika.

 

Kako i priliči jednom ovako modernom motociklu, u Concept Roadsteru je utjelovljena najnovija generacija bokser agregata, kojeg krasi vertikalna izmjena plinova i djelomično hlađenje tekućinom. Od čeličnog cjevastog okvira jasno je vidljiv samo njegov stražnji trokut na kojeg se nadovezuje aluminijski nosač stražnjeg kraja, pri čemu je Roadster u svom konceptom izdanju zamišljen kao jednosjed. To i nije tako loše budući ostavlja dojam kako je riječ o motociklu koji bi prije svega trebao pružiti užitak u naglašeno sportskoj vožnji.

 

Tome ide u prilog i odustajanje od Telelevera kojeg inače nalazimo kod BMW-ovih bokser motocikla i korištenje uobičajene Öhlinsove upside-down vilice i monoamortizera istog proizvođača, dok radijalna kočiona kliješta potpisuje Brembo. Sve u svemu, Concept Roadster djeluje izuzetno zanimljivo i svježe, a istovremeno je lako zamisliti da bi uz minimalne izmjene mogao zaživjeti kao serijski motocikl.

 

Uostalom, BMW ga je predstavio na ovogodišnjem događanju Concorso d'Eleganza Villa d'Este, posvećenom skupocjenim starim automobilima i motociklima, a na kojem je prošle godine sunce ugledao i retro model Concept Ninety. On je u međuvremenu krenuo u proizvodnju i ohrabreni time navijamo za to da se povijest ponovi, ovaj put u pomalo futurističkom obliku.

fbmp ytmp imp