Novosti

Novitet: Scarabeo 50 2T / 4T / 100

Uvodna-Scarabeo

 

Nekoć iznimno popularni Scarabeo je ponovo rođen, sada kao još ekonomičniji, ljepši, moderniji i „stariji" retro skuter. Mehanika nije previše dirana.

 

Retro skuteri su uvijek u modi. U verziji od 50 ccm Vespa je već godinama jedna od najprodavanijih modela uopće, no Piaggio grupacija u tom segmentu ima još jednog aduta. Pritom je Scarabeo zapravo „dijete" Aprilije, ali se posljednjih nekoliko godina, baš kao i Vespa, vodi kao zasebni „brend".

 

Snažnije verzije 125 i 200 nisu dirane, no tri slabija modela su prema izjavama iz Piaggia „potpuno novi", iako je odmah jasno da su najveće intervencije dizajnerske prirode. Doduše, i u tom su dijelu promjene dosta diskretne i svode se tek na dorađene detalje, kao što je to, primjerice, LED izvedba stražnjeg svjetla. Osim toga, nešto je veći značaj dan tradicionalnim ovalnim oblicima, što je vidljivo i po „zakrivljenoj" izvedbi naplataka, koji su i dalje promjera 16 cola, ali su sada na njima za broj šire gume u dimenzijama 90/80-16 sprijeda i 100/80-16 straga.

 

Ovjes i kočnice (kombinacija diska i bubnja) djeluju isti, a nepromijenjen je i osovinski razmak od 1.245 mm, dok su dobro poznati pogonski agregati sada, navodno, još ekonomičniji. Ponuda i dalje započinje s oznakom 50 2T, pokretnim dvotaktnim agregatom od 49 ccm, a ta se verzija od ostala dva modela razlikuje i po tamnijim detaljima, drugačijim grafikama na boku i ploči s instrumentima, izostanku malog prozirnog vjetrobrana te naplatcima koji broje 5 umjesto 7 krakova.

 

Nešto skuplju i elegantniju varijantu predstavlja Scarabeo 50 4T 4V, koji je – kako mu oznaka govori – pokretan četverotaktnim agregatom s 4 ventila. U Piaggiu se hvale da je sa 4,35 KS najsnažniji četvrotaktni motor te zapremine na tržištu, no glavna odlika bi mu pak trebala biti niska potrošnja goriva. Kod tog modela je naglasak stavljen na detalje u boji aluminija, a u igri je bež ili crna izvedba sjedala, ovisno o boji samog skutera.

 

I konačno, tu je i Scarabeo 100, koji u paketu s četverotaktnim agregatom od 96 ccm pokušava biti najviše retro s retrovizorima, nosačem stražnjeg svjetla i obrubom instrumenata u boji kroma. Osim toga, jedini u ovom društvu u seriji dolazi s LED dnevnim svjetlom i koferom u boji skutera.

Srodni sadržaj (po oznakama)

fbmp ytmp imp