Novosti

Savatech povlači s tržišta Sport Force gume

Photo2 Sport Force radial motorcycle tyre recall rear

Radijalne Sport Force gume proizvedene 2014. godine preventivno se povlače s tržišta zbog moguće pojave deformacija i vibracija.

 

Iz Mitasa je pristiglo službeno priopćenje o privremenom povlačenju Sport Force guma sa tržišta. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

 

Savatech povlači s tržišta radijalne gume za motocikle Sport Force proizvedene 2014. godine

 

Prag, 7. kolovoza 2014. – Slovenski proizvođač guma Savatech dobrovoljno povlači s tržišta radijalne gume Sport Force namijenjene za motocikle. Radi se o gumama koje se isporučuju uglavnom u zemlje Europske unije. Povlače se gume sa slijedećim dimenzijama:

 

120/70 ZR17 (58W) TL SPORTFORCE MI
150/60 ZR17 (66W) TL SPORTFORCE MI
160/60 ZR17 (69W) TL SPORTFORCE MI
180/55 ZR17 (73W) TL SPORTFORCE MI
190/50 ZR17 (73W) TL SPORTFORCE MI

 

Prilikom duže vožnje sa vrlo velikom brzinom na profilu guma se mogu pojaviti deformacije u obliku kvrgica, koje izazivaju vibracije. U ekstremnim slučajevima može doći do odvajanja sitnih dijelova profila, ne dolazi, međutim, do ispuštanja tlaka. Gore opisana reakcija gume bila je izazvana prilikom kontroliranog testiranja u vrlo teškim, simuliranim uvjetima. Povlačenje guma Sport Force je preventivnog karaktera.

 

Gume koje se povlače s tržišta imaju na bočnom dijelu oznaku „MITAS", naziv „Sport Force", natpis „tubeless" i kod DOT u rasponu od 0114 do 2614. Povlačenje s tržišta ne odnosi se na ostale gume.
Gume su proizvedene u Sloveniji.

 

Povlačenju s tržišta prethodilo je blokiranje zaliha u skladištima poslovnih partnera. Savatech preporučuje kupcima da kontaktiraju prodajno mjesto i razmotre mogućnost vraćanja ili zamjene. Preuređena guma Sport Force bit će na raspolaganju na tržištu u najkraćem mogućem roku.

 

Društvo Savatech je na povlačenje s tržišta već upozorilo Slovenske urede, koji će o tome informirati europski sustav RAPEX. Državni uredi zemlja koje nisu članice EU bit će obaviješteni postupno.

 

Popis država na koje se odnosi povlačenje s tržišta:

 

Australija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Japan, Južna Koreja, Latvija, Litva, Makao, Makedonija, Meksiko, Maroko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Srbija, Slovačka, Slovenija Singapur, Južnoafrička Republika, Španjolska, Tajvan, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Urugvaj i USA.

 

* Oznaku DOT čini kombinacija brojeva i slova, a identificira tvornicu u kojoj je guma proizvedena te datum proizvodnje. Datum proizvodnje čini četiri znaka DOT, koji sadrže informaciju o tjednu i godini proizvodnje. Na primjer DOT kod „H3 0512" na bočnom dijelu znači da je guma proizvedena u Sloveniji, u tvornici Savatech (kod „H3") petog tjedna 2012. godine. Kod DOT je u cilju jednostavne identifikacije uvijek smješten na bočnom dijelu gume. Gume koje se povlače s tržišta imaju na bočnom dijelu DOT kodove od 0114 do 2614, što znači da se radi o gumama proizvedenim u razdoblju od siječnja 2014. (0114) do lipnja 2014. (2614).

 

Savatech d.o.o. je europski proizvođač gumarskih proizvoda i guma. Divizija Moto proizvodi i prodaje gume marke Sava. Nakon što je ČGS Holding a.s., majčinska grupa proizvođača guma Mitas, postao vlasnik društva Savatech, trgovinska marka Sava će se na gumama koje je proizvelo društvo Savatech postupno zamjenjivati markom Mitas.

fbmp ytmp imp