Novosti

Noviteti: 210 KS za Kawasaki H2

kawa h2 ulazna da

Kawasaki nas je mamio sve do sajma u Kolnu, a tamo su predstavili zasigurno vrlo skupu igračku za stazu, model Ninja H2R. Njegovih 300 (tri stotine) konjskih snaga djelovalo je vrlo apstraktno i naučno fantastično, ali već tada je za EICMA sajam najavljen pitomiji Ninja H2 (bez R) koji će biti legalan za prometovanje cestama i imati nešto manje snage. Osim misterija o tome koliko od upečatljivog izgleda koji krasi H2R će ostati kod modela H2, mnoge je najviše zanimalo koliko snage će ostati u pitomoj izvedbi. Odgovor je stigao.

Kawasaki Ninja H2 donosi 210 konjskih snaga iz litrenog četverocilindričnog agregata. Zahvaljujući mehaničkom kompresoru razvijenom kroz suradnju u Kawasaki Heavy Industries odjelima ova brojka se bilježi pri relativno niskih 11.000 okr/min. Agregati modela H2 i H2R u osnovi su jednaki, ali cestovna izvedba podlježe raznim ograničenjima, kako onima po pitanju buke tako i onima na temu zagađenja. Već pogled na golemi ispušni sustav daje naslutiti da je upravo ispuh najveći žderač konjskih snaga kod modela H2.

Nemalo iznenađenje dolazi u vidu deklarirane mase od 238 kilograma što je 37 "kilica" više od Njine ZX 10R iako ne znamo gdje su se te kile viška sakrile. Možda dio odgovora leži u mjenjačkoj kutiji koja koristi pomične prstenove za prijenos sile dok svi zupčanici ostaju na mjestu, po uzoru na MotoGO tehnologiju. Zanimljiv je i podatak o brzini vrtnje mehaničkog kompresora koji s radilice pogoni kaskada zupčanika i planetarni prijenos. Kompresor se vrti 9,2 puta brže od radilice što znači da pri 14.000 okr/min motora kompresor obavi 130.000 okretaja u minuti.

Od prije znamo da je okvir načinjen kao rešetkasta konstrukcija od čeličnih cijevi, a novo saznanje je ono o prednoj KYB AOS-II natjecateljskoj vilici koja hidrauličnu komponentu smješta u jednom, a zrak u drugom štapu, po uzoru na motokros motocikle. Stražnji amortizer je također KYB, a on preko uni-trac polužja kontrolira gibanje stražnje vilice. Ciklistiku upotpunjuju vrhunske Brembo kočnice s dva diska od 330 mm i monoblock četveroklipnim kliještima sprijeda dok je ABS serijska oprema. Tu su i posebni aluminijski naplatci nazubljeni na kontaktnoj plohi s gumom kako bi se izbjeglo proklizavanje serijskih Bridgestone RS10 pneumatika.

Obznanjeni su i drugi podaci o ovom motociklu opremljenom kontrolom proklizavanja, kontrolom propinjanja na stražnji kotač te kontrolom kočenja agregatom, ali o tome više u Moto Pulsu.

 

 

fbmp ytmp imp