Novosti

Prerade: Triumph Bobber vs Scrambler

Triumph Bobber vs Scrambler

Triumph je u Milanu predstavio dvije tvorničke prerade Bonnevillea. Dramatična metamorfoza je i mehanička, a ne samo dizajnerska.

 

Dva tima dobrovoljaca iz redova zaposlenika Triumpha dobili su u ruke dva potpuno nova Bonnevillea i zadatak da ih do sajma u Milanu pretvore u atraktivne prerade. Iako se odabir za bobber, odnosno scrambler varijantu ne čini previše originalnim, konačni rezultat je svakako fascinantan, posebno stoga što sve nije stalo samo na atraktivnom dizajnu, nego se protegnulo i na zanimljiva inženjerska rješenja.

 

Bobber ima zaokrenute cilindre i glave paralelnog dvocilindraša, tako da se usis nalazi s prednje, a ispuh sa stražnje strane, prekrasno se povijajući uz stražnji blatobran. S lijeve strane motocikla je jednoruka stražnja „banana" vilica, no ona je „hard-tail" izvedbe, pa je izostanak stražnjeg ovjesa „amortiziran" posebnim Fox amortizerom spojenim izravno na minimalističko sjedalo.

 

Naprijed su staromodne „girder" vilice, ali ponovo izmišljene i uparene s dva Fox amortizera, prednja kliješta imaju 4 klipića, dok je kompletna elektronika sakrivena u jednoj polovici spremnika goriva, koji je skinut s američke verzije Bonnevila iz 1969. godine.

 

Scrambler je možda još i radikalniji, budući je u njegovom slučaju izbačen čelični okvir i na njegovo mjesto postavljena konstrukcija od aluminija i titana, kako bi se smanjila težina i dobile kote ciklistike slične onima na aktualnim motokros modelima. U to je ime ugrađen i ovjes dugačkog hoda marke Nitron, dok je jednoruka stražnja vilica posuđena od modela Street Triple.

 

Spremnik goriva je izrađen od karbona, a gume su terenskog profila, ali i naglašeno debele te montirane na kotače 17 cola, kako bi se na motocikl mogli montirati i „slickovi" te tako dobiti agresivan supermoto. Promijenjen je i redni dvocilindraš, posebno u području glave gdje nisu ubačeni samo veći ventili, već su od sportske Daytone preuzeti profili bregastih vratila i leptirasta tijela. Tvorci prerade tvrde da su time povećali potencijale za 25%, što znači da bi na raspolaganju trebalo biti nekih 85 KS.

6656

 

6660

fbmp ytmp imp