Novosti

Noviteti: Novi elementi sigurnosti za BMW 2016.

P90189553 svjetlo

ABS osjetljiv na nagib i bljeskajuće stop svjetlo predstavljaju glavne dosad otkrivene novine za 2016. Ostalo su nijanse. Doslovno.

 

Paralelno s objavljivanjem novih boja za modele koji ulaze mehanički i dizajnerski nepromijenjeni u 2016., BMW je najavio i dva noviteta koji bi trebali povećati sigurnost. Prvi je ABS Pro, odnosno napredni ABS sustav koji je osjetljiv na nagib, a kojeg KTM na svoje motocikle ugrađuje već dvije sezone. Kod takvog sustava ABS prepoznaje da je motocikl u nagibu te tako osjetno senzibilnije dozira silu kočenja, smanjujući opasnost od blokiranja kotača ili bočnog zanošenja, a smanjuje se i efekt izravnavanja motocikla i širenja putanje.

 

Pritom u slučaju BMW-a u paketu s ABS Pro sustavom dolazi i tzv. dinamičko stop svjetlo, koje pri naglim kočenjima pri brzinama većim od 50 km/h počinje bljeskati frekvencijom od 5 Hz, a kad u istom slučaju brzina padne ispod 14 km/h, automatski se pale i sva 4 pokazivača smjera. Kod modela K 1600 GT, GTL i GTL Exclusive sve to će biti dio serijske opreme, dok će se kod modela R 1200 GS, R 1200 GS Adventure i S 1000 XR moći nadoplatiti.

 

Od objavljenih novih kombinacija boja, najzanimljivije je posebno Triple Black izdanje modela R 1200 GS. Osim što će biti obojen u tri nijanse crne boje, taj će model u seriji dolaziti sa crnim žbičanim naplatcima, inače rezerviranim za verziju Adventure.

P90189370

 

fbmp ytmp imp