Novosti

Koncepti: Yamaha Motobot Ver.1

2015TMS MOTOBOTver1UVODNA

Robot koji vozi motocikl? A nije Lorenzo? Živa istina, ali zašto? Kako? Čemu? I u kakvom je srodstvu sa Schwarzeneggerom?

Motobot je svakako najbizarniji koncept kojeg je Yamaha pripremila za Tokyo Motor Show. Riječ je o humanoidnom robotu koji upravlja Yamahom R1M i zasad odrađuje tek blaga skretanja, no inženjeri već rade na idućoj verziji koja će moći voziti motocikl na natjecateljskoj stazi pri brzinama većim od 200 km/h.

Jasno, tu se odmah nameće pitanje ZAŠTO? U Yamahi tvrde da ih zanima stjecanje novih znanja, koja bi u konačnici rezultirala razvojem naprednih sustava, koji bi opet trebali pomagati vozaču i tako povećati sigurnost. Isto tako, ta će znanja koristiti u razvoju novih pionirskih putova poslovanja, nadamo se samo da to neće rezultirati razvojem nekog Terminatora. Uostalom, u Yamahi već imaju jednog robota. Zove se Jorge Lorenzo, a uz to što odlično vozi motocikl, zna i rigati vatru i ubijati pogledom.

Da bi doznali kako to izgleda u praksi, možete pogledati video s Motobotom u akciji, no ako vas to previše plaši, ili vam se jednostavno ne da slušati njegov iritantan glas, bacite oko na donju galeriju.

fbmp ytmp imp