Novosti

Koncepti: BMW razvija laserska svjetla

P90206834 highRes

LED svjetla će obasjavati put u bliskoj budućnosti, no na srednji rok bi mogli početi „pucati“ i iz lasera.

U BMW-u imaju neki poseban fetiš na svjetla. Među prvima su se ulovili LED tehnologije, izbacili adaptivna svjetla koja dodatno obasjavaju zavoje, a prije nekoliko mjeseci su predstavili i „pametno“ stražnje svjetlo. Sada su, na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, predstavili i koncept laserskog prednjeg svjetla za motocikl.

Automobilski odsjek BMW-a već ugrađuje laserska svjetla u limuzinu serije 7, kao i futuristički sportski model i8, a sada su tu tehnologiju ugradili i na svoj najluksuzniji motocikl K 1600 GTL, obećavajući pritom čišći bijeli svjetlosni snop, koji ima dvostruko veći domet od konvencionalnog svjetla, odnosno, do čak 600 m u slučaju upaljenog dugog svjetla. Ipak, to ne znači da će odsada vozači BMW motocikala moći „ispucavati“ laserske zrake.

Za početak, ovdje se laserske zrake ne koriste direktno za osvjetljavanje puta, nego za „pucanje“ energije na leću sa žutim fosforom, koja onda emitira svjetlo. Bilo kako bilo, to je trenutno preskupo rješenje da bi se moglo ugrađivati na serijske motocikle, pa će tako zasad sve ostati samo na konceptu, dok bi na serijskim motociklima ta tehnologija mogla zaživjeti tek u srednjoročnom razdoblju.

fbmp ytmp imp