Novosti

Posljednji Panigale i prodaja Ducatija Harley-Davidsonu?

Ducati teaserPanigaleEND

Harley-Davidson se spominje kao kupac Ducatija, koji će uskoro izbaciti posljednji Panigale R i okrenuti novu V4 stranicu.

Idemo prvo s financijama. Reuters je objavio da Audi doista planira prodati Ducati, za nekih 1,5 milijardi eura, a da je među ozbiljnim kupcima Harley-Davidson. Doduše, šuška se da je toliku svotu spreman izdvojiti i indijski Bajaj, koji je već suvlasnik KTM-a, ali ova priča s Harley-Davidsonom je sočnija.

Podsjetimo, Harley-Davidson se prije jednog desetljeća već opekao na sličnoj avanturi, kada su kupili MV Agustu, investirali silne milijune u nove modele, a onda s dolaskom krize sve vratili Castiglioniju za, doslovno, nekoliko dolara. Koga je zmija ugrizla, taj se i guštera boji, no likvidni i profitabilni Ducati predstavlja puno bolju lovinu, pitanje je samo u tome može li ga Harley-Davidson uloviti.

No, zašto bi ta investicija uopće imala smisla? Harley-Davidson je, bez obzira na brojne novitete, posljednjih godina u stagnaciji, ponajprije zbog pada potražnje na američkom tržištu. Treba im rast, a njega im može osigurati Ducati, koji već neko vrijeme raste. Doduše, ta linija rasta nije osobito strma, a i s tek nešto više od 50 tisuća prodanih motocikala u 2016., Ducati je za Harley-Davidson sitna riba, ali svakako ima perspektivu. Osim toga, time bi Harley-Davidson dramatično proširio paletu svojih premium proizvoda, ali i došao u posjed bitno naprednije tehnologije, ako ih to uopće zanima.

No, cijela ta priča je na dugom štapu, vratimo se sad onom što je sigurno. Dakle, 7. srpnja bi u sklopu SBK utrke u Laguna Seci trebao biti predstavljen posljednji Panigale. Zna se da će nositi oznaku R i da će biti u „tricolore“ izvedbi. Ako možete, pokušajte nešto više dokučiti iz ovog VIDEO uratka, ili jednostavno budite otvoreni za priču o tome kako su već procurili neki dokumenti.

Naime, navodno je na stranicama britanskog uvoznika kratko osvanuo dopis s osnovnim podacima za taj model Panigale 1299 R Final Edition. Dakle, ako je to istina, onda već sad znamo da će posljednji Panigale biti blizak Superleggeri, ali uz ipak nešto manju količinu ultra lakih i skupocjenih materijala. Zbog toga bi trebao težiti 190 kg sa svim tekućinama, što je 12 kg više od Superleggere, a istiskivao bi 209,4 KS pri 11.000 o/min, što je 6 KS manje nego na Superleggeri, ali bi moglo biti zapravo isto jer je korištena drugačija metoda mjerenja snage. Zato je slična metoda korištena kod određivanje cijene od 34.995 funti, što je u prijevodu skoro 40.000 eura.

Ako je sve to točno, onda se Final Edition zbog svojih 1.285 ccm neće moći koristiti u Superbike prvenstvu, što je i logično. Tamo će u uporabi ostati aktualni Panigale R s 1.198 ccm, koji ionako treba odraditi samo ovu i iduću sezonu, prije nego ga zamijeni novi sportski Ducati s V4 agregatom. On bi trebao biti predstavljen već krajem ove godine, ali se na Superbike stazama pojaviti tek 2019.

fbmp ytmp imp